Tu sa leto nekoná: Najsevernejšie miesta, kde žijú ľudia v extrémnych podmienkach

Väčšina ľudí má rada miernu klímu, žiadne extrémy, ani priveľký chlad, ani neznesiteľné horúčavy. Napriek tomu sú na svete osídlené aj oblasti, ktoré tieto kritériá ani omylom nespĺňajú. Aj ďaleký sever, kde vládne po celý rok zima, má svojich verných obyvateľov. Väčšinou sa tam narodili a tieto miesta považujú za zem svojich predkov, sú na drsné podmienky zvyknutí a neplánujú sa odsťahovať.

26.08.2020 07:00
debata

Alert, ostrov Ellesmere, Kanada

Najsevernejšie trvalo obývané miesto na Zemi sa nachádza v Kanade. Alert (v angličtine znamená poplach, pohotovosť) sa nachádza asi 800 km od severného pólu na ostrove Ellesmere a je vojenskou základňou a meteorologickou stanicou, v ktorej žije približne 100 ľudí. V najteplejších dňoch v lete teplota dosahuje 4 °C. Naopak, v zime teploty klesajú na približne –40 °C.

Ny-Ålesund, Nórsko

Ny-Ålesund sa nachádza v nórskom súostroví Svalbard a je najsevernejším mestom (na rozdiel od Alertu, ktoré nie je oficiálnym mestom) na svete. Celoročne tu žije okolo tridsať obyvateľov.

Mestečko založili asi pred 100 rokmi ako banskú osadu, v súčasnosti je tu niekoľko výskumných staníc, ktoré navštevujú vedci z rôznych krajín. Je tu pošta, kaviareň a obchod so suvenírmi – sú to tiež najsevernejšie obchody planéty.

Ny-Ålesund je tiež turistickou destináciou, návštevníci sem prichádzajú na výletných lodiach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ny-Ålesund - the most northerly settlement inhabited all year round in the world at almost 80° North.

Príspevok, ktorý zdieľa Erik (@krinck),

Pyramiden, Nórsko

Podobne ako mnoho ďalších severských miest, aj Pyramiden – nachádzajúci sa na súostroví Špicberky – má svoj zvláštny príbeh. Teraz je to mesto duchov, no kedysi patrilo Rusku a fungovalo ako banské mesto až do konca 90. rokov. Žilo tu mnoho rodín, v najlepších rokoch mal Pyramiden až 1000 obyvateľov. Dnes tu, uprostred opustených sovietkych stavieb, býva okolo 10 ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The abandoned mining settlement of Pyramiden #visitsvalbard #svalbard #pyramiden

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Svalbard (@visitsvalbard),

Tromsø, Nórsko

Tromsø je so svojimi 70 000 obyvateľmi najsevernejším veľkým mestom na svete.

Zem Františka Jozefa, Rusko

Toto súostrovie, ktoré sa skladá zo 191 ľadom pokrytých ostrovov s celkovou rozlohou 16 134 km², sa nachádza na ďalekom severe Ruska. Leží v Severnom ľadovom oceáne, severne od Novej Zeme, východne od Špicbergov a administratívne patrí do Archangeľskej oblasti. Chodia sem najmä výskumníci a meteorológovia.

Barentsburg, Rusko

Barentsburg je druhým najväčším osídlením na súostroví Svalbard, leží len pár desiatok kilometrov od mesta Longyearbyen. Kedysi bolo baníckym mestom, ťažilo sa tu od 20. rokov 20. storočia. Zaujímavé je, že hoci Barentsburg leží v Nórsku, patrí do Ruska.

Noriľsk, Rusko

Smutne známe svojím extrémnym znečistením, ale aj drsným podnebím. Napriek tomu tu žije viac ako 175 000 obyvateľov, čo z neho robí druhé najväčšie mesto za severným polárnym kruhom po Murmansku. Noriľsk je známy už od sovietskej éry ako významné banské mesto. V súčasnosti sa tu ťaží najmä nikel, preto je tiež jedným z najzamorenejších miest sveta. Je postavené na permafroste a počas letných mesiacov je prístupné iba lietadlom alebo loďou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@old_norilsk),

Reykjavík, Island

Islandská metropola je známa ohromujúcou krajinou a prírodnými divmi. Je najsevernejším hlavným mestom suverénneho štátu, ktorý sa nachádza iba 250 km južne od polárneho kruhu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Scope&Compass travel (@scopeandcompass),

Qaanaaq, Grónsko, Dánsko

Tisíc rokov staré územie Inuitov Qaanaaq sa nachádza v najsevernejšom bode tohto obrovského dánskeho ostrova. Qaanaaq je obľúbeným turistickým miestom, pretože sa tu môžu zoznámiť s tradíciami a poznávať krajinu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Avant la parution de NUUK, "mon" Groenland en 80 photos. #47- Le centre de Nuuk vu depuis le port colonial.

Príspevok, ktorý zdieľa Mo Malø (@_mo_malo),

Utqiagvik (Barrow), Aljaška

Najsevernejšia komunita USA sa neprekvapivo nachádza na Aljaške. Mesto Utqiagvik, známe tiež ako Barrow, je aj domovom najväčšej skupiny Inuitov v štáte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gus (@wandermonthly),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #chlad #sever