Staré pivnice pri Vltave sa premenili na toalety aj bary

V rámci projektu revitalizácie nábrežia Vltavy dostali dve desiatky ľadových pivníc v centre Prahy nové využitie. Kedysi prázdne nevyužívané priestory slúžia teraz ako verejné toalety, kluby, galérie, knižnice, reštaurácie či bary.

02.09.2020 07:00
debata

Po povodniach v Prahe v roku 2002 ostalo nábrežie rieky opustené, píše Insider. Mesto však vyčlenilo asi 6,5 milióna eur na obnovu a znovuobjavenie lokality verejnosťou. Ide o najväčšiu investíciu Prahy do verejného priestoru od roku 1989.

Petr Janda, vedúci architekt projektu, povedal portálu Insider, že cieľom je transformovať „nábrežie z opusteného miesta so zaparkovanými automobilmi na najživšie miesto v meste“.

Architekti z ateliéru Petr Janda / brainwork sa navrhovaniu renovácie nábrežia venujú už desaťročie a okrem premeny pivníc na verejné priestory sa usilujú zmeniť aj vnímanie okolia Vltavy ako priestoru vhodného na spoločenský život. Chcú mesto obrátiť smerom k rieke.

Spočiatku sa pri rieke konali len umelecké predstavenia a inštalovali sa tu dočasné výstavy, no mesto chcelo vytvoriť niečo trvalé. Tak vznikla myšlienka pretvorenia prázdnych pivníc. Každá má teraz svoje špecifické využitie. Záujemcovia o nájom sa hľadali vo verejnej súťaži, víťazov vybrala porota.

Podľa Jandu sa usilujú prepájať interiér s vonkajším prostredím. Pôvodne boli vstupy do pivníc vytvorené z kovu a kameňa, ale architekti tieto otvory uzavreli obrovskými sklenenými oknami, z ktorých je výhľad priamo na rieku.

Otvorením pivníc sa zavŕšila prvá fáza obnovy, Janda a jeho tím teraz pracuje na ďalšom projekte – obnovení tradície pražských riečnych kúpeľov, keď na hladinu pribudnú plávajúce bazény a kade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Vltava