Nové meno pre stanicu metra? Vyhnúť sa rasizmu aj antisemitizmu

Nájsť nové meno pre stanicu metra v Berlíne nie je vôbec ľahká úloha. Nový názov nesmie byť kontroverzný, nesmie byť reklamný, musí byť jednoznačný a musí mať s daným miestom jasnú súvislosť. V rozhovore s ČTK to povedal hovorca berlínskeho dopravného podniku BVG Jannes Schwentu.

23.08.2020 07:00
debata (1)

BVG už niekoľko týždňov hľadá názov pre existujúcu stanicu Mohrenstrasse, ktorá ústi do rovnomennej ulice pred sídlom českého veľvyslanectva.

„V uplynulých rokoch sme dostávali opakovane príspevky od rôznych spolkov, ktoré sa angažujú vo vyrovnaní sa s kolonizačnou minulosťou a ktoré bojujú proti rasizmu, a tiež do cestujúcich, že termín Mohr (černoch) je rasistický,“ povedal Schwentu o dôvodoch, prečo BVG chce stranicu premenovať.

„Vždy sme upozorňovali na to, že stanica sa volá podľa ulice Mohrenstrasse, ktorá je nad zastávkou metra, a že sme si teda názov nevymysleli,“ poznamenal.

Schwentu chápe, že teraz zastarané slovo černoch môže mnoho ľudí vnímať ako diskriminačné. „To udáva aj Duden,“ povedal o slovníku nemeckého jazyka.

Kým názvy zastávok autobusov mení BVG veľmi často, v prípade staníc je to krok výnimočný. K výberu mena padol vo verejných diskusiách už veľký počet návrhov, aktivisti a tiež mnoho politikov by radi vystupovali na stanici Antona Wilhelma Amoa.

Amo je jedným z prvých filozofov a znalcov práva v Nemecku, ktorý bol afrického pôvodu. V tomto prípade ale môže byť problémom, že tento učenec z prvej polovice 18. storočia nemá na okolie priamu väzbu.

Múr je ďaleko

„Názvy meníme, aby boli jednoznačné. A pri staniciach metra je to obzvlášť dôležité, pretože slúžia ako orientačné body. Keď bude stanica pomenovaná po nejakej osobnosti či termíne, ktorý nie je s daným miestom spojený, skomplikuje to pohyb cestujúcim,“ povedal.

Ako príklad Schwentu spomenul stanicu metra Bundestag (Spolkový snem). „Pri nej sa predpokladá, že je pri sídle Spolkového snemu. Tak sa ľudia orientujú,“ povedal.

Ako nevhodný považuje aj návrh pomenovať stanicu Mohrenstrasse po neďalekej ulici Mauerstrasse (Hradobná ulica či Ulica múru), ktorá názov získala podľa pôvodného a neuskutočneného zámeru postaviť v mieste hradobný múr.

„Pri Mauerstrasse budú všetci turisti očakávať, že tam bude berlínsky múr, ktorý ale s Mohrenstrasse nemá nič spoločné,“ dodal.

„Hovorilo sa aj o Wilhelmstrasse, ale tak sa volá množstvo autobusových zastávok, takže by to opäť nebol jednoznačný názov,“ uviedol. Práve na rohu Wilhelmstrasse a Mohrenstrasse sídli české veľvyslanectvo.

Ani Glinka nie

Dopravný podnik bol spočiatku presvedčený, že nový názov nájde ľahko. Mal nádejného kandidáta, a to Glinkastrasse po neďalekej ulici, ktorá meno dostala po ruskom skladateľovi 19. storočia Michailovi Glinkovi.

„My sme sa pragmaticky pozreli po okolí, aké sú možnosti pre iné meno. A našli sme Glinkastrasse. Tak sme si povedali dobre, znie to v poriadku. Vyberieme toto meno. Nevedeli sme však o antisemitskom pozadí,“ uviedol o výhradách, ktoré voči Glinkovi vzniesli zástupcovia židovských spolkov.

Ak by sa v diskusiách nový názov podarilo nájsť, stanica by sa premenovala tento rok v decembri. „Názvy meníme koncom roka, keď zároveň dochádza k veľkým úpravám cestovných poriadkov,“ povedal.

Naposledy BVG premenoval stanice metra v roku 2016. Vtedy zmenil stanicu Thielplatz na Freie Universität a kvôli medzinárodnému záhradnému veľtrhu tiež stanicu Neue Grottkauer Strasse na Kienberg (Gärten der Welt).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stanica #Berlín #metro #názov