Tajomné 400-ročné diery v stenách domov sa počas pandémie znova otvárajú

Pandémia koronavírusu prináša do podnikania kreativitu. V čase, keď je posedávanie v kaviarňach aj obsluhovanie zákazníkov čašníkmi teoretickou hrozbou, prišli Taliani so skvelým nápadom: nápoje servírujú cez malé otvory v stene budovy - známe ako vínne okienka (buchette del vino).

27.08.2020 07:00
debata (1)

Nejde však pritom o žiadnu modernú novinku – tento nápad sa zrodil v 16. storočí – počas vtedajšej pandémie, informuje Lonely Planet. Teraz podnikavci z Toskánska tento nápad len oživili a rozšírili okienkovú ponuku aj na miešané nápoje, kávu či zmrzlinu.

Okienka pomáhajú udržiavať bezpečnú fyzickú vzdialenosť a zároveň sú zaujímavou atrakciou. Podľa neziskovej kultúrnej organizácie Buchette del Vino, ktorú založili traja priatelia – Matteo Faglia, Diletta Corsini a Mary Christine Forrest, je takýchto servírovacích otvorov v Toskánsku asi 150, z nich vyše stovka sa nachádza priamo v historickom centre Florencie.

Vínne okná sa v regióne objavili počas talianskeho moru v rokoch 1629–1631, keď šikovní obchodníci s vínom vysekali do stien svojich obchodov malé otvory a pokračovali v predávaní nápojov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#дайвинчик #buchettedelvino #florence #art #artgallery #artcity #nice #niceday #nicemoments #italy

Príspevok, ktorý zdieľa Svetik (@s_vetik97),

Cez okienka podávali zákazníkom fľaše s vínom a dokonca aj platba mala svoje špeciálne postupy. Kvôli peniazom nevystrčili ruku von, ale používali malé kovové podnosy, na ktoré zákazníci položili mince a obchodníci ich potom vydezinfikova­li octom.

Časom, keď nákaza ustupovala, okienka strácali na význame. Niektorí obchodníci ich znova zamurovali, iní si ich ponechali a okoloidúci ich až podnes ľahko prehliadali. Teraz sa to však zmenilo a vínne otvory znova nadobudli na význame.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #víno #Toskánsko #koronavírus #Covid-19