Kvôli pandémii sú letné kiná na konci s dychom. Mnohé ostali zatvorené

Kiná pod šírym nebom, ktoré sú skutočnou atrakciou aténskeho leta, čelia kvôli pandémii Covidu-19 skrátenej sezóne. Strach z koronavírusu tiež vedie k zníženiu návštevnosti, napísala agentúra AFP.

06.09.2020 07:00
debata

Kino Zefyros, nad ktorým sa vznáša vôňa jazmínu a cvrkot cikád, otvorili v roku 1932 a viac ako 30 rokov ho spravuje rodina Muzakiotiovcov. „Kino tradične otvárame na veľkonočnú nedeľu, ale tento rok sme začali prevádzku až 1. júna,“ hovorí majiteľka Jorgia Muzakiotiová.

Jej dcéra Konstantina je tiež nespokojná. „Nemám rada túto situáciu, nie je priaznivá pre radosti,“ utrúsi a poťahuje z cigarety.

Jej matka sa sťažuje, že kino bude otvorené len krátko a premietania budú narušovať sanitárne opatrenia. Po každej produkcii musia všetko dezinfikovať, bolo treba vyznačiť na podlahe rozostupy, zaistiť rúška pre zamestnancov a znížiť počet sedadiel.

„Do kina sa normálne zmestí až 250 ľudí. Dnes máme k dispozícii len 125 sedadiel. Chodí sem veľmi málo zahraničných turistov a starí ľudia prestali chodiť úplne. Časy nie sú ľahké,“ hovorí matka Muzakiotiová.

Kiná pod hviezdami sú v letnej horúčave v búrlivej gréckej metropole prístavom pokoja. Gréci a turisti ich hojne využívajú každé leto. Avšak tento rok na tento sektor ťažko dopadli dôsledky pandémie.

Matka a dcéra Muzakiotiové síce uisťujú, že ich kino navštevuje rovnako veľa ľudí ako vlani, ale čísla ukazujú oveľa horšiu realitu.

Podľa Gréckeho centra pre kinematografiu sa za jún a júl predalo asi 356.000 vstupeniek do letných i kamenných kín, zatiaľ čo vlani v rovnakom období to bolo 1,3 milióna vstupeniek.

Kapacita kín je obmedzená, niektorí ľudia majú obavy z nákazy a k tomu sa ešte v posledných mesiacoch pridal pokles filmovej tvorby, vysvetľuje Christos Katselos z centra pre kinematografiu. „Premiéry trhákov sa odložili,“ pripomína.

„Nový zvyk, ktorý sa rozvinul počas karantény, a síce premietanie videofilmov doma, môže letné kiná tiež poškodiť,“ usudzuje.

„Všetky nové filmy, ktoré sa v tejto dobe premietali, prepadli,“ konštatuje Andreas Kontarakis, ktorý vlastní letné kiná Karmen, Stella a Dafni. Odhaduje, že sa ich návštevnosť znížila o 60 percent.

Tradičné prestávky, keď sa jedlo a popíjalo, sa zrušili, aby sa ľudia nezhlukovali v baroch kín. Majitelia to síce chápu, ale znamená to pre nich ďalšie nevyhnutné straty.

„Urobili sme všetko pre to, aby sme zabránili kontaktom medzi ľuďmi, a teraz máme takmer prázdne sály,“ sťažuje sa Kontarakis.

Rovnako ako jeho kolegovia, ani on nedostal od štátu žiadnu finančnú podporu.

„Pohybujeme sa v nepokojných vodách,“ hovorí programátorka Nina Veligradiová, ktorá už 15 rokov pracuje v gréckej filmotéke. Snažia sa prispôsobiť tejto neobvyklej situácii tým, že výber filmov orientujú na mladšie publikum ako v predchádzajúcich rokoch.

„Ponúkame tento rok tiež mnoho starších filmov, je to lacnejšie a menej riskantné,“ uisťuje.

Snažia sa obmedziť výdavky s ohľadom na budúce neisté mesiace. „Nemôžeme si nič naplánovať, vyčkávame. Každý týždeň dostávame nové inštrukcie,“ sťažuje sa.

Kino Paris, skryté v uličkách turistami hojne navštevovanej štvrte Plaka, zostáva celé leto zatvorené. „Kvôli pandémii sa nevyhnutné plánované práce oneskorili,“ oznamuje letné kino na svojich internetových stránkach. Tiež letné kino Dexameni pod aténskym vrcholkom Lykavittos sa tento rok v lete neotvorilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény #letné kino