Čo znamená šťastie v rôznych krajinách? Odhaľuje nové múzeum

Čo je to šťastie? Zdravie? Rodina? Priatelia? Úspech, sloboda, majetok...? A ako sa k nemu dostať? Čakaním na náhodu, či tvrdou drinou?

07.09.2020 07:00
debata

Na tieto otázky sa usiluje odpovedať novootvorené múzeum v Kodani, v Dánsku, ktoré je momentálne v rebríčku najšťastnejších krajín na druhom mieste. Múzeum šťastia sa zaoberá myšlienkou šťastia a tým, ako ho celé stáročia vnímajú a opisujú ľudia, informuje portál CNN.

Múzeum šťastia oficiálne otvorili 14. júla na pomerne malom priestore s rozlohou 240 štvorcových metrov. V čase, keď múzeá tvrdo postihla pandémia koronavírusu a museli sa minimálne na čas zatvoriť, je táto inštitúcia svetlou výnimkou, konštatuje Travel and Leisure.

„Mysleli sme si, že v dnešnej dobe sem nepríde veľa hostí, ale svet potrebuje trochu šťastia,“ uviedol pre CNN Meik Wikink, výkonný riaditeľ Výskumného ústavu šťastia.

Táto organizácia, ktorá stojí za vznikom nového múzea, skúma šťastie vedecky a zameriava sa na štúdium problému, prečo sú niektoré spoločnosti šťastnejšie ako iné, s cieľom pomôcť ovplyvniť politické a spoločenské zmeny.

Ústav sa rozhodol vytvoriť priestor, kde by návštevníci mohli zažiť šťastie z rôznych perspektív. Múzeum však nevystavuje žiadne jednorožce nad dúhou, ani šteniatka… Sú tu exponáty a interaktívne zážitky, ktoré ukazujú, ako rôzne krajiny vnímajú šťastie. Navyše, reakcie návštevníkov na interaktívne zážitky zasa pomáhajú inštitútu pri ďalšom výskume.

Koniec-koncov, ľudia v múzeu podľa Wikinka nakoniec zistia, že Španielov, Dánov, Číňanov, Američanov či Keňanov robia šťastnými v zásade podobné veci, pretože všetci sme predovšetkým ľudia.

Múzeum je síce veľmi optimistické, ale zároveň si dobre uvedomuje riziká, ktoré v čase pandémie predstavuje takýto verejný priestor. Návštevníci preto musia dodržiavať prísne zdravotné opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Dánsko #Kodaň #koronavírus #Covid-19