Nepomýľte sa, toto nie sú metroply. Tieto 'druhé' mestá zatienili 'prvé'

Pri názve krajiny si väčšina ľudí spomenie skôr na ne, ako na skutočné hlavné mestá.

09.10.2020 07:00
debata

Preslávili sa svojou krásou, ikonickými pamiatkami, špičkovou kuchyňou alebo architektúrou, no aj tak sú len „druhé“. Tu sú najznámejšie mestá, ktoré zatienili svojich „sokov“.

Rio de Janeiro a Sao Paulo, Brazília

Aj keď Rio de Janeiro bolo kedysi hlavným mestom najväčšieho juhoamerického národa, už to tak nie je. Brazília je ďalšou krajinou, kde si možno hneď aj niekoľko miest ľahko pomýliť s hlavným mestom.

Pri svetoznámej známosti Ria, slávnych plážach a ikonických pamiatkach je ťažké pochopiť, prečo sa hlavné mesto presunulo inam.

Ďalším známym mestom je Sao Paulo, ktoré je finančným a obchodným centrom Brazílie, ale aj kľúčovým hráčom globálnej ekonomiky.

Obe tieto mestá sa však nachádzajú pozdĺž juhovýchodného pobrežia Brazílie. V snahe o presun hlavného mesta do centrálnejšej polohy vznikla myšlienka Brasílie ako hlavného mesta. To sa aj udialo v roku 1960.

Letecký pohľad na Kristovu sochu na Corcovade v... Foto: SHUTTERSTOCK
Rio de Janeiro, socha Krista Letecký pohľad na Kristovu sochu na Corcovade v Riu de Janeiro.

Almaty, Kazachstan

Najväčšie kazašské mesto Almaty leží na úpätí majestátnych hôr Trans-Ili Alatau. Almaty v skutočnosti bolo hlavným mestom krajiny až do roku 1997, navyše sa v minulosti volalo Alma-Ata.

Pred vyše dvadsiatimi rokmi sa ústredie presťahovalo do Astany, ktorá sa zasa v roku 2019 na počesť odchádzajúceho prezidenta Nursultana Nazarbajeva premenovala na Nursultan.

Panoráma mesta Astana, teda Nursultan. Foto: SITA/AP, Pavel Mikheyev
almaty, kazachstan Panoráma mesta Astana, teda Nursultan.

Dubrovník, Chorvátsko

Fanúšikovia hry o tróny, ale aj turisti – milovníci histórie – obdivujú toto opevnené mesto. Dalo by sa predpokladať, že najslávnejšie a najobľúbenejšie mesto v krajine je zároveň jeho hlavným mestom.

Hlavné mesto však leží v skutočnosti na druhom konci krajiny, v severnom Chorvátsku. Záhreb je najväčšie mesto v krajine a hoci je Dubrovník nepochybne najobľúbenejším cieľom, Záhreb je tiež vstupnou bránou do známeho národného parku Plitvické jazerá.

Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovník. Foto: SHUTTERSTOCK
dubrovnik, Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovník.

Barcelona, Španielsko

Barcelona má množstvo slnečného svitu, neuveriteľnú architektúru a kuchyňu svetovej úrovne, nehovoriac o tom, čo sa považuje za najlepšiu mestskú pláž v Európe.

Avšak 32 miliónov cestujúcich, ktorí prichádzali do Barcelony každý rok, v skutočnosti navštívili „len“ druhé španielske mesto.

Skutočné hlavné mesto krajiny, Madrid, je podstatne väčšie a ľudnatejšie ako Barcelona. Je to tiež oficiálne hlavné sídlo španielskej monarchie.

Park Güell, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Park Güell, Barcelona, Španielsko Park Güell, Barcelona

Zürich a Ženeva, Švajčiarsko

Zürich je najväčšie mesto krajiny a je tiež významným hráčom v globálnej ekonomike. Je to jedno z najväčších finančných centier na svete a napriek relatívne malému počtu obyvateľov je domovom mnohých finančných, poisťovacích a bankových spoločností.

Neustále sa tiež v rebríčkoch radí medzi najlepšie mestá na život a mestá s najvyššou kvalitou života.

Druhým najľudnatejším švajčiarskym mestom je Ženeva, ktorá je tiež významným finančným centrom, je aj známa koncentráciou ústredí medzinárodných organizácií. Sídli tu veľa agentúr OSN a Červený kríž.

Skutočné hlavné mesto Švajčiarska, Bern, bolo vybrané, aby sa vyhlo moci jedného z týchto dvoch významnejších miest, a ako federálna metropola slúži už viac ako 170 rokov.

Zürich Foto: SHUTTERSTOCK
Zurich, Švajčiarsko, Zürich, mesto, rieka, Zürich

Toronto, Kanada

Najnavštevovanejšie mesto Kanady, Toronto, je zároveň najľudnatejšie v krajine a spolu s Montréalom, Québec City a Vancouverom je najznámejšie. Napriek tomu ani jedno z nich nie je hlavným mestom. Administratívnym centrom krajiny je Ottawa.

Toronto Foto: SHUTTERSTOCK
Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Toronto

Istanbul, Turecko

Niekdajšia metropola a finále legendárnej Hodvábnej cesty, históriou nabité mesto s atrakciami ako Hagia Sofia, Veľký bazár či Modrá mešita, bod, kde sa stretáva východ so západom.

Skutočné hlavné mesto Ankara sa stalo ústredím tureckého národného hnutia počas tureckej vojny za nezávislosť. Po páde Osmanskej ríše v roku 1923 za nové hlavné mesto Turecka potom vyhlásili práve Ankaru.

Palác Topkapi, Istanbul, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Topkapi, Istanbul, Turecko Palác Topkapi, Istanbul, Turecko

Šanghaj, Čína

Jeden z najdôležitejších obchodných a finančných uzlov sveta, obrovský prístav a druhé najľudnatejšie mesto na svete. Šanghaj je nepochybne dôležitým čínskym mestom, ale nie je hlavným. Metropola Peking leží na severe a je najľudnatejším mestom na svete.

Šanghaj je typický modernou architektúrou. Foto: SHUTTERSTOCK
Šanghaj, Čína Šanghaj je typický modernou architektúrou.

Sydney a Melbourne, Austrália

Priam synonymom Austrálie je slávna budova opery v… Sydney. Najstaršie a najľudnatejšie mesto krajiny je najvýraznejšie a najviac navštevované turistami.

Rovnako si viac ľudí spomenie na Melbourne ako na skutočné hlavné mesto Canberra, ktoré je metropolou od roku 1913.

Melbourne, Austrália Foto: SHUTTERSTOCK
Melbourne, Austrália, mesto, mrakodrapy, rieka, most Melbourne, Austrália

Auckland, Nový Zéland

Mesto plachiet má bohaté námorné dedičstvo a pohľad na mesto z prístavu Waitemata je jedným z jeho najslávnejších. Je najnavštevovanejším a najľudnatejším na Novom Zélande, a tak niet divu, že mnohí ho považujú za hlavné mesto.

Skutočné hlavné mesto Nového Zélandu, Wellington, sa stalo domovom vlády, parlamentu a najvyššieho súdu v roku 1865 a je známe ako najveternejšie mesto sveta – podľa rýchlosti vetra.

Auckland Foto: SHUTTERSTOCK
Nový Zéland, Auckland Auckland

Marakéš, Maroko

Jedným z najobľúbenejších severoafrických cieľov a hlavným marockým turistickým centrom je… Nie hlavné mesto krajiny, ale Marakéš, ktorý je známy pre svoje hadiace sa uličky Mediny, starodávne pamiatky a neuveriteľné pouličné jedlo…

Hlavné mesto Rabat je až siedmym najväčším mestom v krajine a hlavným mestom sa stalo v roku 1912 počas francúzskej nadvlády.

Trhovisko v Marakéši. Foto: SITA/AP, Mosa'ab Elshamy
Maroko, trh, Marakéš, trhovisko Trhovisko v Marakéši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá