V rámci podujatia Naše mesto pomôžu dobrovoľníci pri obnove hradov okolo Prešova

Osemdesiat dobrovoľníkov rozdelených na malé kolektívy bude v piatok 18. septembra skrášľovať mesto Prešov a jeho okolie v rámci celoslovenskej akcie Naše mesto. Dobrovoľníci budú pomáhať pri viacerých aktivitách. Pôjde hlavne o obnovu hradov, ktorá sa bude konať pod dohľadom občianskeho združenia Rákociho cesta.

18.09.2020 10:52
debata

Ako informovala Zuzana Schaleková, PR manažérka Nadácie Pontis, ktorá je organizátorom podujatia, na hrad Šebeš budú dobrovoľníci presúvať stavebný materiál.

Na Zbojníckom hrade, zvanom Soľnohrad, pôjde zase o úpravu chodníka na hrad a osadenie lavičiek.

Presun kameňov a materiálu plánuje občianske združenie aj pri aktivite na obnovu Obišovského hradu.

V Prešove zase pomôžu dobrovoľníci vytvoriť kvetinový záhon a revitalizovať okolie hmyzieho hotela v Materskej škole na Budovateľskej u­lici.

Naše mesto je podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Minulý rok sa do projektu na Slovensku zapojilo viac ako 10-tisíc dobrovoľníkov.

Tento rok sú celkové počty z bezpečnostných dôvodov oveľa nižšie. „Situáciu pozorne sledujeme a prijímame opatrenia, ktoré sú nielen v súlade s nariadeniami hlavného hygienika, ale aj nad ich rámec. Obmedzili sme počty dobrovoľníkov, aby na jednej aktivite pracovali len ľudia z jednej firmy. Dbáme tak na to, aby sa rôzne skupiny navzájom nestretávali. Priemerný počet ľudí na jednej aktivite je 15, takže ide len o malé kolektívy,“ vysvetlil výkonný riaditeľ nadácie Michal Kišša.

Na podujatí sa okrem toho nemôžu zúčastniť ľudia nad 65 rokov, ani ľudia z rizikových skupín náchylnejších na ochorenie COVID-19.

Zrušili sa tiež všetky aktivity v domovoch pre seniorov. Aj preto sa v tomto roku do podujatia, ktoré je súčasťou Týždňa dobrovoľníctva 2020, zapojí v 14-tich slovenských mestách a ich okolí približne 3 550 dobrovoľníkov z 84 firiem a inštitúcií.

Zlepšiť fungovanie pomôžu 97 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám a materským školám.

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Prešov #hrady