Sedem zaujímavých faktov o mrakodrapoch. Dá sa prežiť pád zo 75. poschodia?

Slovo mrakodrap neznamenalo vždy vysoká budova. Najstaršia zmienka o tomto slove - anglicky skyscraper - pochádza z roku 1788, keď sa podľa Oxfordského anglického slovníka používalo na popísanie veľmi vysokého koňa. V 90. rokoch 19. storočia filadelfský lekár použil tento výraz na opísanie trojuholníkovej plachty na samom vrchole stožiaru lode.

03.11.2020 07:00
slnko, mrakodrap, stavba Foto: ,
Zapadajúce slnko a skelet rozostavanej budovy v Olathe (Kansas). Ilustračné foto.
debata

Najviac mrakodrapov stojí v Ázii

Len v Číne sa v roku 2018 postavilo 88 mrakodrapov, píše RD. Stavitelia tam prekvapivo stále používajú starodávny lešenársky materiál: bambus.

Prvý mrakodrap

Po veľkom požiari v Chicagu v roku 1871 najala spoločnosť Home Insurance Company architekta Williama Le Barona Jenneyho, aby navrhol vysoké a protipožiarne sí­dlo.

Podľa legendy sa Jenney nechal inšpirovať pri návrhu oceľového skeletu budovy svojou manželkou. Tá položila ťažkú knihu na malú vtáčiu klietku – a zistila, že klietka unesie celú váhu. Dnes sa táto revolučná stavba všeobecne považuje za prvý mrakodrap.

Najvyššia budova ešte nie je dokončená

Najvyšší mrakodrap, ktorý na planéte bude stáť, je ešte vo výstavbe. Veža Jeddah Tower v Saudskej Arábii bude po dokončení merať neuveriteľný kilometer.

Rekordný pád

Budova Empire State Building v New Yorku drží jeden pozoruhodný rekord – cestujúci v nej prežil najdlhší pád vo výťahu. V hustej hmle, ktorá obalila mesto v jeden júlový deň roku 1945 do budovy narazil bombardér B-25. Štrnásť ľudí zahynulo, ale 20-ročná zamestnankyňa Betty Lou Oliver, ktorá obsluhovala výťah, pád vo výťahu zo 75. poschodia zázračne prežila.

Obrázok tigra na fasáde Empire State Building v... Foto: SITA/AP, Craig Ruttle
New York, Empire State Building Obrázok tigra na fasáde Empire State Building v New Yorku. Ilustračné foto.

Hojdanie

Väčšina mrakodrapov je navrhnutá a postavená tak, aby sa v poryvoch vetra jemne kývali. Napríklad chicagský Willis Tower (predtým Sears Tower) sa v silnej víchrici nahýna až takmer meter sem a tam.

Heliporty

Los Angeles roky vyžadovalo, aby každá budova vyššia ako 23 metrov nainštalovala na strechu pristávaciu plocha pre vrtuľník na záchranu obyvateľov pri požiari alebo inej mimoriadnej udalosti.

No táto požiadavka má za následok nudnú architektúru – ploché strechy, žiadne veže.

Mesto nakoniec súhlasilo so zmenou pravidla, ak budú splnené ďalšie bezpečnostné požiadavky a v roku 2017 sa 350-metrová budova Wilshire Grand Center stala najvyššou budovou západne od Mississippi, a to vďaka vrcholu pripomínajúcemu plachtu s tyčou. Aj tento mrakodrapov však nakoniec má vlastný heliport, je umiestnený blízko vrcholu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mrakodrapy