Hodinové hotely sú už aj online. Niekto v nich randí, iný pozerá televíziu

Neďaleko prístavu Victoria boli dvaja vysokoškolskí študenti vzrušení a trochu nervózni, keď sa tesne pred svitaním zastavili pred starou budovou s neónovým nápisom. Ich známosť bola ešte veľmi čerstvá - chodili spolu len dva týždne -, ale aj keď sa 20-ročná Waddy a 23-ročný Moomoo celú noc rozprávali, ešte sa nechceli rozísť.

18.10.2020 07:00
debata

A pretože rovnako ako väčšina mladých obyvateľov Hongkongu obaja bývali u rodičov a ak chceli trochu súkromia, nemohli ísť domov, píše BBC News.

Ich riešením bolo ísť do jedného z hongkonských hodinových hotelov. Tieto „hotelíky lásky“ získali popularitu v Japonsku a v Hongkongu sa začali objavovať v 60. rokoch.

V súčasnosti je v meste asi 300 hodinových hotelov, od trochu ošumelých až po diskrétne a decentné. V jednom z najhustejšie obývaných miest na svete poskytujú tieto hotely niečo, čo je v Hongkongu ťažké nájsť – dostupné súkromie.

TV či počítačové hry

Šesťdesiatročná pani Cheng prevádzkuje hotel lásky už viac ako 20 rokov. Jej podnik s 18 izbami stojí v Mongkoku, najrušnejej obchodnej štvrti.

A potvrdzuje, že pre mnoho miestnych obyvateľov je nedostatok domáceho priestoru trvalým problémom. „Časť zákazníkov tvoria manželské páry, ktoré sem chodia, aby mali cez víkend trochu súkromia, keď je doma príliš tesno,“ vysvetlila Cheng.

Aj keď tradičné hodinové hotely nie sú v Hongkongu nijako novým fenoménom, mladí ľudia v nich nachádzajú záľubu z dôvodov siahajúcich aj mimo rámca milostných stretnutí.

V poslednej dobe sa začal objavovať nový druh hodinových hotelov, ktoré je možné si zarezervovať vopred, ubytovať sa s pomocou aplikácie – a užiť si také izbové služby, ako televízne vysielanie alebo počítačové hry.

Recenzie

Keď Waddy a Moomoo prvýkrát navštívili hodinový hotel, rýchlo si na túto praktiku zvykli a začali služby podobných podnikov využívať najskôr raz týždenne, potom dvakrát a teraz väčšinou trikrát za týždeň.

A to im vnuklo nápad začať na sociálnych sieťach hodnotiť ako hodinové hotely, tak aj tradičné ubytovacie zariadenia.

„Zatiaľ sme zhodnotili viac ako 90 hotelov v meste,“ uvádzajú na svojej stránke, ktorú sleduje viac ako 20.000 priaznivcov.

Obľuba ich hodnotiacej stránky nie je vôbec prekvapivá. Deväť z desiatich mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov, a šesť z desiatich vo vekovej skupine 25 až 34 rokov, stále žije s rodičmi, ako vyplýva z vládnych štatistík z roku 2019.

Mladí ľudia sa sťažujú, že v meste nie je dostatok priestoru na bývanie. Hongkong je na chvoste rebríčka viac ako 300 mestských oblastí v ôsmich krajinách ako mesto s najmenej dostupným bývaním.

Mladí ľudia s priemerným príjmom musia šetriť desiatky rokov, aby zarobili dosť na to, aby si mohli dovoliť vlastný byt.

„Chceli by sme si kúpiť byt, ale nepripadá nám to reálne,“ hovorí Moomoo. „Ceny nehnuteľností sú príliš vysoké. Budeme ďalej bývať u rodičov. A aj keď našetríme dosť na splátku vopred, budeme musieť ešte veľa rokov platiť hypotéku.“

Anonymné súkromie

Akékoľvek intímnosti v domoch, kde mladé páry delia od rodičov len tenké steny, sú veľmi chúlostivou záležitosťou.

Prieskum miestnej mimovládnej skupiny Sticky-Rice v roku 2018 zistil, že viac ako 70 percent obyvateľov Hongkongu si ťažko hľadá miesto, kde by sa mohli oddávať sexu, a väčšina z nich navštevuje až päťkrát mesačne hodinové hotely.

Avšak v meste, kde žije viac ako 7,5 milióna ľudí, nemávajú často klasické hotelíky lásky voľné izby.

Mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú impulzívne zájsť do hodinového hotela, majú často problém udržať návštevu v medziach diskrétnosti – zvlášť keď musia celé hodiny čakať v rade, kde hrozí, že narazia na niekoho známeho.

Preto sa zvyšuje obľuba takzvaných samoobslužných hodinových hotelov, kde si hostia môžu rezervovať izbu on-line, zaplatiť za ňu prevodom a obratom dostanú vstupný kód, ktorý im otvorí dvere.

Ich návšteva tak môže zostať úplne súkromná, pretože sa nestretnú ani s obsluhou na recepcii, ani s inými hosťami.

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #súkromie #Hongkong