Michelinská reštaurácia podáva jedlo na kolotoči. Menu a jazda za 48 000 Ft

Keď sa chce, všetko sa dá a keď sa musí, tak tobôž. Podobne ako na Slovensku, aj v susednom Maďarsku sú opatrenia proti šíreniu koronavírusu striktné a práve preto mnohé reštaurácie bojujú o prežitie.

21.10.2020 07:00
debata

Veľa prevádzok musí svoje dvere zatvoriť úplne, čo ich privádza do krachu. Tie, ktoré majú vonkajšie priestory, sa snažia prilákať zákazníkov na terasy, no s čoraz chladnejším počasím je to stále náročnejšie.

Budapeštianska reštaurácia Costes, ocenená hviezdičkou Michelin za kvalitu jedál, prišla na ešte kreatívnejší nápad, ako si zachovať hostí, ponúknuť im rovnako kvalitný kulinársky zážitok ako vždy a zároveň dodržiavať všetky protipandemické opatrenia, píše Insider.

Svoje delikatesy servíruje v slávnom ruskom kolese Budapest Eye – bonusom k skvelej večeri je nádherný výhľad na mesto.

Teraz, keď nie je veľa ľudí na kolotoči ani v reštaurácii, pretože tu nie sú žiadni turisti, naskytla sa príležitosť na toto spojenie, povedal agentúre Reuters majiteľ Costes Karoly Gerendai. Kabíny kola sú podľa neho ideálnym priestorom, ktorý rieši požiadavku sociálnych rozostupov.

Cena lístka na atrakciu, ktorá sa konala 17. októbra, bola 48 000 forintov (130 eur) a všetky sa vypredali do niekoľkých dní od uvedenia do predaja, tvrdí Gerendai, ktorý plánuje akciu zopakovať v teplejších mesiacoch budúceho roka.

Reštaurácia zdieľala štvorchodové menu prostredníctvom svojho Instagramu. Obsahovalo dusenú hovädziu a kačaciu pečeňovú terinu s praženou koreňovou zeleninou, grilované gnocchi s topinamburom v dyňovej omáčke a dezert Poire belle Hélène (vyrobený z hrušiek pošírovaných v cukrovom sirupe a podávaný s vanilkovou zmrzlinou a čokoládovým sirupom).

Hostia večeru v kabínke nad Budapešťou opísali ako životný zážitok, povedal zástupca Costes portálu Insider. Všetci vraj trojhodinovú jazdu opisovali v superlatívoch, aj keď bola chladná noc a oni sa museli v nevyhrievaných kabínkach zababušiť do diek.

S podobným nápadom – podávať jedlo v malých oddelených priestoroch, kde budú pri stole ideálne len hostia z jednej domácnosti, prišla ešte v máji amsterdamská reštaurácia Mediamtic Eten. Zákazníci sedeli v Serres Sépparées, samostatných skleníkoch, s výhľadom na rieku.

O prilákanie hostí sa usilovali aj ďalšie reštaurácie, napríklad reštaurácia vo Virgínii usadila za každý druhý prázdny stôl figuríny, aby spolovice naplnený priestor nepôsobil chladne a neosobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #reštaurácia #ruské kolo #koronavírus #Covid-19