Európske múzeá: Návštevnosť je mizerná, príjmy katastrofálne. Ktoré prežijú?

Návštevníkom v rozľahlých sálach s klenutými stropmi, ktoré hostia zbierky starých holandských majstrov v Amsterdamskom Rijksmusee, v týchto dňoch musí pripadať, že majú celé toto miesto len pre seba. Pred prepuknutím pandémie sa tu denne tiesnilo asi 10.000 ľudí. Teraz ich chodí len asi 800, napísal spravodajský server.

12.12.2020 07:00
Mona Lisa, Louvre, Paríž, múzeum, turisti Foto:
Mona Lisa v Louvri kedysi obklopená turistami...
debata

Aj pri terajších prísnych pravidlách spoločenského odstupu, keď sa musia návštevníci objednávať vopred, nosiť rúško, držať sa stanovenej trasy a dodržiavať aspoň dvojmetrový odstup od ostatných, by toto holandské národné múzeum mohlo denne privítať až 2500 ľudí. Ale verejnosť sa o obmedzený počet vstupeniek nijako nebije.

Na druhej strane mesta múzeum Hermitage Amsterdam predĺžilo expozíciu cárskych klenotov z ruskej štátnej zbierky, ktorá v minulom roku priťahovala 1100 návštevníkov denne. Teraz múzeum obmedzilo predaj vstupeniek na 600 denne – ale predá sa len zhruba polovica.

Závisí od financovania

Kým sa znovuotvárajú kultúrne inštitúcie v Spojených štátoch s platnými novými koronavírusovými pravidlami, mnoho z nich sa obzerá po skúsenostiach z Európy, kde sa veľa múzeí otvorili od mája.

Zaujíma ich predovšetkým to, ako môže verejnosť reagovať na pozvanie na návrat. A zatiaľ majú len málo dôvodov na optimizmus.

Prakticky všetky európske múzeá trpia úbytkom návštevníkov a ich schopnosť vyrovnať sa s touto situáciou závisí prakticky výhradne na tom, ako sú financované.

Inštitúcie, ktoré podporuje vláda, sú schopné ustáť túto búrku s trochou utiahnutia opaskov. Avšak múzeá závislé od predaja vstupeniek čelia ťažšiemu rozhodovaniu – mnoho z nich prepúšťa zamestnancov a mení štruktúru svojho obchodného modelu.

Informácie o návštevnosti naprieč Európou rozprávajú dosť konzistentný príbeh: múzeá, ktoré sa znovu otvorili, majú zhruba tretinu návštevníkov, oproti množstvu v rovnakom období minulého roka.

Parížsky Louvre hlási asi 4500 až 5000 návštevníkov denne v porovnaní so zhruba 15.000 pred rokom. Berlínske štátne múzeá, pod ktoré spadá 18 múzeí v nemeckom hlavnom meste, hlásia asi 30 percent obvyklej návštevnosti.

Iné múzeá sú na tom ešte horšie. Van Goghovo múzeum v Amsterdame denne navštívi len asi 400 ľudí, pritom sem zvyklo chodiť 6500 návštevníkov denne. „V múzeu je teraz naozaj, naozaj veľké ticho,“ povedala jeho riaditeľka Emilie Gordenkerová.

Finančne je to dosť katastrofa

Cestovné obmedzenia a uzávery hraníc dramaticky znížili počet zahraničných turistov v európskych hlavných mestách. Počas leta inštitúcie v Holandsku hlásili nárast turistiky zo susedného Belgicka a Nemecka; tá ale opäť opadla so septembrovým začiatkom školského roka a nárastom nových prípadov Covidu-19, kvôli ktorým sa v niekoľkých holandských mestách vrátane Amsterdamu vyhlásil „červený stupeň“.

Európske vlády podporujú mnoho národných kultúrnych inštitúcií, ale naprieč kontinentom existuje celá škála podnikateľských modelov od súkromne zriadených múzeí, ktoré nedostávajú prakticky žiadne vládne peniaze, až po tie, ktoré plne subvencujú daňoví poplatníci.

V posledných rokoch však vlády v mnohých krajinách vrátane Holandska začali krátiť podporu pre múzeá úmerne tomu, ako politici tlačili na viac „americký model“ financovania, ktorý viac spolieha na získaným príjmom.

Niekoľko európskych krajín – vrátane Británie, Francúzska, Nemecka a Holandska – už oznámilo vládne balíčky pomoci pre umelecké inštitúcie. Ale mnoho miestnych múzeí sa rovnako obáva značnej straty.

„Pre niekoľko nasledujúcich rokov predpovedáme ohromné ​​straty a veľa pomalý návrat k normálu,“ povedala Lidewij de Koekkoeková, riaditeľka Rembrandtova domu – múzea v bývalom dome a ateliéri Rembrandta van Rijna. Pred pandémiou bolo 80 percent návštevníkov múzea zo zahraničia.

„Očakávame, že v roku 2024 by sme sa mohli vrátiť na bežné počty návštevníkov,“ dodala. „Finančne je to dosť katastrofa.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #múzeá #koronavírus #Covid-19