Chcete 40 000? Stačí sa presťahovať do malebného talianskeho mesta

Talianske mestečko Santo Stefano di Sessanio má úchvatné čaro stredovekého mesta na kopci: dláždené chodníky vinúce sa okolo butikov a reštaurácií v starodávnych kamenných budovách, zdobených pestrofarebnými kvetmi.

13.11.2020 07:00
debata (1)

Malebné opevnené mesto má však problém – býva v ňom len 115 ľudí, z toho 41 má nad 65 rokov a 13 je vo veku do 20 rokov. A tak, keď chce prežiť a nepremeniť sa na mesto duchov, musí niečo spraviť.

Novú krv sa rozhodlo nalákať na peniaze. Santo Stefano ponúka prisťahovalcom vyplácanie mesačného grantu počas troch rokov, vo výške až do 8 000 eur ročne. A to nie je všetko. Navyše poskytne novým obyvateľom 20 000 eur na začatie podnikania.

Mesto myslelo aj na ubytovanie – tí, ktorých ponuka osloví, dostanú len symbolické nájomné.

A podmienky? Tu sú.

6 vítaných oblastí

Santo Stefano di Sessanio pozýva nových obyvateľov, ktorí majú od 18 do 40 rokov a momentálne nežijú v tamojšom regióne.

Ak by na ponuku zareagovali Taliani, musia pochádzať z iného mesta s minimálne 2000 obyvateľmi (pretože Stefano nechce spôsobiť odliv obyvateľov z iných malých miest, ktoré majú podobné problémy s vymieraním). Vítaní sú tiež všetci občania EÚ.

Okrem toho sa musia zaviazať žiť v meste najmenej na päť rokov, počas ktorých začnú podnikať v jednej zo šiestich oblastí: turistický alebo kultúrny sprievodca, informátor v oblasti cestovného ruchu, upratovač, technik-údržbár, majiteľ drogistického obchodu alebo pracovník miestneho potravinárskeho priemyslu.

Prihlášky je potrebné podať do 15. novembra 2020.

Aby vedeli, do čoho idú

Santo Stefano di Sessanio „považuje za nevyhnutné dať tejto oblasti nový demografický impulz, vzhľadom na to, že v súčasnej situácii nie je dostatok ľudského kapitálu nevyhnutného pre udržateľný a trvalý rozvoj územia,“ píše sa na ich oficiálnych stránkach.

Podľa CNN Travel zatiaľ podalo prihlášku asi 1 500 ľudí. Starosta Fabio Santavicca pre spravodajský web hovorí, že dúfa, že sa počet obyvateľov zvýši postupne, ale pravdepodobne začne s približne 10 ľuďmi alebo piatimi pármi. Uviedol tiež, že presná výška „symbolického“ nájomného sa ešte len musí určiť.

Starosta chce tiež zabezpečiť, aby ľudia vedeli, do čoho idú, skôr ako urobia skok. „Nachádzame sa na úpätí hôr – vo výške 1 200 metrov – takže v zime nie je vždy ľahké pasovať sa so snehom a ľadom,“ povedal pre CNN.

„Je tu dosť plánovitý život, obyvatelia si nemôžu zmyslieť: ach, zabudol som si kúpiť parmezán, vyrazím do potravín.“ Najbližšie veľké mesto je L'Aquila, vzdialená asi 40 minút jazdy, Rím je asi dve hodiny cesty na juhozápad.

Naopak, Santo Stefano di Sessanio ponúka podľa Santaviccu pokojný život, sebestačnosť a návrat ku koreňom.

V mestečku, ktoré sa nachádza v národnom parku Gran Sasso e Monti della Laga, je tiež luxusný hotel Sextantio Albergo Diffuso – butikový hotel s 26 izbami, ktorý otvoril filantrop Daniele Kihlgren, aby prilákal ďalších návštevníkov tejto oblasti.

Aj ďalšie talianske mestá sa v priebehu rokov snažili prilákať nových obyvateľov pomocou stimulov. Minulý rok ponúkla sicílska Cammarata dom na výchovu dieťaťa zdarma, Molise zaplatila nováčikom 23 000 eur za to, že v nej začnú podnikať a Locana lákala rodiny 8 500 eurami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko