Halloween v čase Covidu: Doplatia USA na strašidlá? Ide vraj o duševné zdravie

Pri tradičných oslavách Halloweenu otvorí Sarah Schwimmerová dvere a rozdáva sladkosti do natiahnutých rúk koledníkov v kostýmoch. Tento rok im však bude cukrovinky posielať tri metre dlhou plastovou rúrkou, aby dodržala spoločenský odstup nutný v čase koronavírusovej krízy, píše agentúra Reuters.

31.10.2020 07:00
debata

„Pre deti sa všetko zmenilo. Čokoľvek teda dokážeme urobiť, aby sme pre nich zachovali túto zábavu, je dôležité,“ hovorí 54-ročná Schwimmerová z Lawrenceville v štáte New Jersey.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varovalo pred halloweenskymi aktivitami, ktoré sa z hľadiska šírenia choroby Covid-19 považujú za rizikové, vrátane návštevy strašidelných domov, jazdy na voze so senom, ak sa na nej zúčastňujú ľudia z viacerých domácností, či „priameho kontaktu s koledníkmi“.

Tiež jačanie – či už z radosti alebo z desu – sa považuje za nebezpečné správanie, uviedlo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

CDC pritom vyzvalo na dodržiavanie rozstupov a nosenie rúšok s cieľom znížiť na halloweensku sobotu 31. októbra možnosť prenosu vírusu.

Úplný zákaz koledovania vyhlásili v množste veľkých miest, ako je Los Angeles, aj tých malých ako Longmeadow v štáte Massachusetts.

Zrušili aj každoročnú jazdu bezhlavého jazdca v dedine Sleepy Hollow v štáte New York. Táto tradičná udalosť odkazuje na známu 200-ročnú poviedku The Legend of Sleepy Hollow (Legenda o Ospalej diere) od amerického spisovateľa Washingtona Irwinga.

Trump ako zlý vzor

Počet prípadov nákazy koronavírusom presiahol v USA od začiatku epidémie hranicu ôsmich miliónov a združenie pre Halloween a kostýmy spoločne s ústavom Harvard Global Health Institute zverejnili farebnú covidovú mapu Spojených štátov, aby pomohli rodičom určiť mieru rizika nákazy v ich oblasti.

Medzi najrizikovejšie štáty patrí Severná a Južná Dakota, Wisconsin, Montana a Idaho, kde sa počet prípadov infekcie v poslednej dobe značne zvyšuje.

Zdravotní experti z toho vinia chladnejšie teploty, návrat študentov do škôl, uvoľnenejšie správanie a zľahčovanie významu nosenia rúšok rôznymi politikmi, vrátane prezidenta Donalda Trumpa.

Na nedeľňajšom predhalloweenskom stretnutí prezidentského páru s deťmi boli však pre všetkých hostí starších ako dva roky rúška povinné a museli sa dodržiavať rozostupy.

Trump, jeho manželka Melania a syn Barron sa sami tento mesiac koronavírusom nakazili.

Lekárski experti uvádzajú, že snaha minimalizovať nebezpečenstvo šírenia vírusu zrušením halloweenskych aktivít by mohla ohroziť duševné zdravie, a to predovšetkým u detí, ktorým pandémia znemožňuje chodiť do školy a tráviť voľný čas s kamarátmi.

Predaj je dobrý

Ukazuje sa, že minimálne predaj halloweenskych kostýmov a cukroviniek prebieha podobne ako v minulých rokoch. Národná maloobchodná federácia uviedla, že ľudia za halloweensku výzdobu, kostýmy a ďalšie veci spojené s týmto sviatkom minú tento rok podľa očakávaní 8,05 miliardy dolárov, čo je len o trochu menej ako minuloročných 8,8 miliardy dolárov.

Čo sa týka halloweenskych cukroviniek, tam je predaj dokonca už teraz o 8,6 percenta nad minuloročnou hodnotou.

Choroba Covid-19 sama inšpirovala niektoré kostýmy, napríklad v podobe obrej fľaše dezinfekcia či tvárovej masky v tvare koronavírusu.

Schwimmerová uviedla, že ona si v sobotu nasadí svoj obnosený čarodejnícky klobúk a bude z okna na prvom poschodí domu posielať plastovou rúrkou sladkosti koledníkom dole.

„Myslím si, že môžeme oslavovať bez rizika a nemusíme celý sviatok rušiť,“ hovorí Schwimmerová, ktorá je učiteľkou piatej triedy základnej školy.

„Za týchto okolností je potrebné nachádzať radosť, kde sa dá. Viem, že pre môj osobný aj pracovný život je to kľúčové, a myslím si, že je to nesmierne dôležité aj pre deti,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Halloween #koronavírus #Covid-19