Zoznamovanie cez internet v Pakistane je nebezpečná lotéria

Pár fotiek, takmer žiadne mená, zopár informácií, ktoré nie sú veľmi detailné - to všetko kvôli obavám zo zosmiešnenia či šikanovania. Nájsť lásku na internete nie je v Pakistane ľahkou záležitosťou, píše agentúra AFP. V krajine už niekoľko aplikácií vypli kvôli "nevhodnému" obsahu.

06.12.2020 07:00
debata

„Výber je malý,“ sťažuje sa 36-ročný podnikateľ Muhammad Alí Šáh z Islamabadu, ktorý zoznamovacie aplikácie používa tretí rokom. V krajine, kde sú dohodnuté sobáše stále pravidlom, zostáva sexualita, a v prvom rade tá ženská, tabu.

Násilie na ženách je veľmi časté, takže len pár z nich má odvahu na internete ukázať svoju tvár. „Dievčatá sa tu necíti veľmi dobre. Preto sem nedávajú fotky ani pravé meno,“ myslí si tento rozvedený muž s kozou briadkou a podmanivým úsmevom.

Každé stretnutie sa tak stáva trochu stávkou z lotérie, dodáva. Tvrdí však, že je na aplikáciách úspešný a dohodol si na nich desiatky stretnutí.

Nemorálne a neslušné

V rozhovore s agentúrou AFP popisuje svoju skúsenosť 27-ročná bisexuálna žena, ktorá chcela spočiatku bojovať proti predsudkom, a na Tinder tak dala svoju fotografiu aj meno. „Telefonovali mi kamaráti a hovorili, že nemôžu uveriť, že som na Tindri,“ hovorí. Potom sa snažili ju kontaktovať aj zákazníci a tak svoj účet na aplikácii zmazala.

V mnohých krajinách sa aplikácia stala dôležitým prostriedkom pri zoznamovaní, Pakistan je však v tomto ohľade výnimkou. Aplikáciu v krajine používa privilegovaná menšina, ktorú často tvoria mestskí liberáli či predstavitelia vyšších vrstiev. Tí si myslia, že sú menej vystavení šikanovaniu či odsúdeniu svojich blízkych.

Aj keď je atmosféra v pakistanskej spoločnosti sama o sebe málo ústretová ľahkomyseľnosti, pakistanské úrady sa rozhodli pritvrdiť a zablokovali v septembri prístup na Tinder a ďalšie aplikácie, ktoré podľa nich šírili „nemorálne“ a „neslušné“ obsahy.

Prepojiť progresívne zmýšľajúcich

V hľadáčiku úradov sa ocitla aj aplikácia pre homosexuálov Grindr. Homosexuálom pri tom v Pakistane hrozí kvôli zákonu z koloniálnej doby väzenie. Užívatelia ukazujú o to menej tvár, pretože im podľa práva šaría hrozí trest smrti.

Na rozdiel od susedného Iránu alebo Saudskej Arábie však pakistanská justícia za homosexualitu nikoho neodsúdila.

V Pakistane Grindr „uľahčil zmenu, či už sexu alebo peňazí“, a to viac než Tinder, kde je stále možné nadviazať priateľstvo bez sexuálneho podtextu, uvádza Zulfikar Suhail Mannán.

Tento člen LGBT komunity si nemyslí, že by sa zákazom Grindru veľa zmenilo. „Vláda zakázala len najväčšie aplikácie, ďalšie menej známe zostali v prevádzke,“ hovorí.

Vládnemu zákazu napríklad unikol Minder, ktorý má prepojiť progresívne zmýšľajúcich moslimov, Bumble, kde „ženy môžu urobiť prvé kroky v zoznamovaní“. Ďalší užívatelia, ako Muhammad Alí Šáh, využívajú na pripojenie k Tindru a podobným aplikáciám VPN službu.

Chránia tradície

Pre drvivú väčšinu 220 miliónov obyvateľov Pakistanu však zákaz absolútne nič nezmenil. „Dať si s niekým rande, to nepatrí do našej kultúry, veci sa musia vykonať čisto,“ hovorí jedna dohazovačka sobášov v Karáčí. „Zákaz týchto aplikácií chráni naše tradície,“ dodáva.

Aj napriek všetkým týmto prekážkam si niekto na internete dokáže nájsť šťastie. Napríklad jedna študentka medicíny sa vydala vďaka Tindru.

„Mala som už dosť pakistanskej tradície dohodnutých manželstiev, kvôli ktorej sa musí ukazovať potenciálnym nevestám, sestrám a mudrovačkám, počúvať, ako komentujú všetky moje nedostatky a ako hovoria, že nie som na úrovni ich mužov,“ rozpráva.

„Trvalo to nejaký čas, kým som si našla niekoho, komu môžem dôverovať a koho si môžem vážiť. Ale vybrala som si podľa kritérií, ktoré som si sama určila. A to je to hlavné,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #zoznamovanie #Tinder