Päť opustených miest, ktoré zlákali veľké filmové produkcie. Pohľad na ne desí

Opustené miesta často lákajú pozornosť svojím príbehom a ponurosťou. Všímajú si ich aj filmári, ktorí ich radi využívajú ako kulisy pre natáčanie filmov a televíznych programov.

07.01.2021 07:00
debata (3)

Ostrov Hashima

Banské „mesto“ vzniklo v Japonsku v roku 1881. Na svojom vrchole v roku 1959 tu žilo vyše 5 000 obyvateľov. Od 70. rokov, keď sa zásoby uhlia minuli, však ostrov ostal opustený.

Volajú ho aj Gunkanjima, Ostrov bojovej lode. Leží 15 kilometrov od mesta Nagasaki. Ostrov je typický svojimi opustenými betónovými budovami, ktoré obkolesuje morský val.

Aj keď je symbolom rýchlej industrializácie Japonska, pripomína tiež japonské vojnové zločiny, keďže tu boli na nútených prácach väzni pred druhou svetovou vojnou a počas nej.

Opustený ostrov dnes príležitostne priláka filmové štáby, priťahuje turistov a je zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Ostrov si vybrali tvorcovia bondovky „Skyfall“ ako miesto, kde sa ukrývajú zloduchovia.

Štátna väznica v Ohiu

Historické väzenie otvorili v roku 1896 v Mansfielde a svoj „vrchol“, teda najväčší počet väznov – 5 235 – zažilo v roku 1955. Zariadenie zatvorili v roku 1990 rozhodnutím amerického federálneho súdu. Dnes je z neho múzeum a príležitostná filmová kulisa.

Nakrúcal sa tu aj slávny film Vykúpenie z väznice Shawshank. Medzi ďalšie projekty, ktoré sa nakrúcali aj v tejto väznici, boli napríklad Air Force One, alebo Padlí anjeli.

Six Flags v New Orleans

Obrovský zábavný park otvorili v roku 2000, ale nebol mu dopriaty dlhý život. V roku 2005 ho zničili záplavy počas hurikánu Katrina, a tak ho uzavreli.

Napriek rôznym návrhom na prestavbu park zostal opustený, zarástol rastlinami, ovládla ho divočina a dostal sa do havarijného stavu.

Smršť však ušetrila kolotoče a horské dráhy, čo sa hodilo filmárom. V opustenom parku sa nakrútili filmy ako Jurský svet, Úsvit planéty opíc a Percy Jackson: More príšer.

Miesto láka aj samozvaných youtuberov, preto úrady park zabezpečili a zakázala vstup. Analýza odhaduje, že zbúranie parku by stálo asi 1,3 milióna dolárov.

Letisko Tempelhof v Berlíne

Letisko Tempelhof v nemeckom hlavnom meste postavili nacisti v rokoch 1936 až 1941. Priestor sa využíval na výrobu bojových lietadiel a zbraní, až kým sa v roku v roku 2008 neuzavrel.

Opustené letisko sa objavilo vo filmoch Hry o život, Bournov mýtus či Most špiónov.

Nákupné centrum Hawthorne Plaza Mall v Kalifornii

Hawthorne Plaza Mall otvorili v roku 1977 s plochou 84 000 metrov štvorcových a zatvorili ho v roku 1999. Lákal na nákupy strednú triedu, obchody mali nižšie ceny ako okolité nákupné centrá.

Napriek počiatočnej popularite sa nákupné centrum v 90. rokoch dostalo do ekonomických problémov a prevalcovala ho konkurencia. Počet obsadených obchodov v obchodnom dome klesol zo 130 na konci 80. rokov na 87 v roku 1994 a okolo 70 v roku 1998, čo znamenalo jeho koniec.

Opustené obchodné centrum poskytlo strašidelné prostredie pre množstvo hudobných klipov a filmov – Stratené dievča, Minority report, Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda, Zelený sršeň.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #filmy