Vianoce sa rušia, Santa Claus ráta tohtoročné straty

Vianoce sa pomaly blížia, ale v domovskom meste Santa Clausa na severe Fínska, kam sa každý rok schádzajú desiatky tisíc turistov, to tento rok kvôli Koronavírusovej pandémii na príliš veselé sviatky nevyzerá.

21.11.2020 07:00
debata

Krajina totiž prijala prísne opatrenia a väčšinu zahraničných turistov cez hranice vôbec nepúšťa.

Laponské mesto Rovaniemi, ktoré láka na predvianočné kúzlo, pozorovanie polárnej žiary či snehové safari, tak už vopred počíta finančné straty, napísala agentúra Reuters.

Na severe Fínska je predvianočný čas spravidla vrcholom turistickej sezóny, pretože Rovaniemi sa prezentuje ako oficiálny domov Santa Clausa a do mesta okrem iného mieria aj desaťtisíce listov s želaniami od detí z celého sveta.

Ale ak bude Santa Claus zdraviť návštevníkov spoza plexiskla a elfovia budú nosiť rúška, tak to tento rok bude s vianočnou atmosférou trochu zložité.

Už v auguste hlásilo združenia Business Finland pokles počtu zahraničných turistov oproti minulému roku o 78 percent. „Miestne podniky to vidia tak, že Vianoce sú v ohrození,“ obáva sa šéfka turistickej kancelárie v Rovaniemi Sanna Karkkainenová.

„Vianoce samozrejme prídu, ale či budú veselé, to je veľká otázka,“ dodala.

Fínsko tento rok na jar pandémiu Covidu-19 zvládlo vďaka prísnym opatreniam dobre. Teraz ale rovnako ako zvyšok Európy sleduje krajina s 5,5 miliónmi obyvateľov stúpajúce čísla nakazených, ktoré tento mesiac prekonali doterajší rekord, a vláda preto opäť zvažuje zavedenie ďalších reštrikcií.

Obrovský pokles počtu turistov pociťuje aj spoločnosť Safarctica, ktorá ponúka „severské zážitky“ ako sú napríklad prechádzky na snežných skútroch alebo plávanie v ľade.

Podľa obchodného riaditeľa Anttiho Antikainena sa tento rok počet rezervácií celkovo zníži o 50 až 80 percent. „A myslím, že sa to bude blížiť skôr tým 80 percentám,“ odhaduje.

Firmy v turistickom sektore, ktoré na severe Fínska zamestnávajú osem percent tamojšej populácie v produktívnom veku, už začali prepúšťať a pomaly sa vzdávajú nádeje, že by ich mohla zachrániť vianočná sezóna, ak vláda v najbližšej dobe nezruší cestovné obmedzenia.

„V tejto chvíli by som vám asi povedal, že Vianoce sa rušia,“ zhrnul vyhliadky podnikateľov z Laponska Harri Mallinen, ktorý v Rovaniemi prevádzkuje ubytovacie areál Apukka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Vianoce #Santa Claus #Rovaniemi #koronavírus #Covid-19