Osem najzvláštnejších miest, kde Američania volili

V USA prebehli prezidentské voľby a podobne ako všade na svete, mnohí občania prišli do volebných miestností v školských triedach, telocvičniach, v kostoloch či v komunitných centrách.

04.11.2020 07:00
debata

Mnohí však zamieria vhodiť do urny lístok do menej obvyklých priestorov ako sú kadernícke salóny, múzeá, reštaurácie či dokonca práčovne.

Od svojráznych po neočakávané, tu je niekoľko jedinečných volebných miestností, kde Američania hlasovali.

Plaváreň – počas prevádzky

Voliči odovzdávali hlasy v prezidentských primárkach v roku 2016 a vôbec sa nenechali vyrušovať plavcami, ktorí na nich špliechali vodu, keď si dávali niekoľko dĺžok v hlbokom bazéne v Echo Parku v Los Angeles. Bazén je v súčasnosti kvôli pandémii uzavretý, ale inak je otvorený celoročne pre plavcov, potápačov, vodnopólistov či akvabely.

Kadernícky salón

Voľby a účes naraz? V roku 2006 sa hlasovacie lístky vypĺňali aj vo Visions Hair Salon v Downey v Kalifornii.

V južnej Kalifornii Je bežné, že ako volebné miestnosti sa v deň volieb využívajú priestory firiem a dokonca aj súkromné domy.

Kolumbárium

Na voľby v San Franciscu dohliadali aj tisíce spopolnených pozostatkov v kolumbáriu Neptúnovej spoločnosti.

Kolumbarium postavili v roku 1898, je historickou pamiatkou a je v ňom uložených 8 500 spopolnených ľudských pozostatkov, z ktorých mnohé patria k známym menám vrátane rodičov Carlosa Santanu. Počas volieb sa mení na volebnú miestnosť.

Hinduistická svätyňa

Voliči si vyberali svojho favorita vo vnútri chrámu Krišna v Salt Lake City v Utahu. Ako volebné miestnosti sa bežne používajú kostoly, ale hlasovanie v hinduistickom chráme v srdci mormónskej krajiny je skutočne jedinečné.

Obchod Harley Davidson

Z tohto miesta sa voličom určite nechcelo veľmi odchádzať a hlasovanie medzi ikonickými motorkami si užívali najmä muži. V roku 2018 sa na volebné miesto premenili aj obchodné priestory Harley Davidson v Long Beach v Kalifornii.

Hasičská stanica

Voliči prišli na hlasovanie v roku 2016 aj do hasičskej stanice v Arlingtone vo Virgínii.

Plavčícka centrála

V roku 2012 sa objavili surferi v neoprénoch v sídle plavčíkov na pláži Venice Beach v kalifornskom Los Angeles.

Vesmír

Ani astronauti nechceli ostať bez hlasu. Od roku 1997 môžu vďaka elektronickému hlasovaniu voliť aj kozmonauti

Aj tento rok sa vesmírni cestovatelia z posádky NASA Space-X Crew-1 chystali na tento jedinečný proces, ale ich misia sa odložila na polovicu novembra, a tak museli využiť pozemské hlasovacie miestnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby v usa