Koronavírus dokázal, čo ochrancovia nie: Korida sa zrušila

Nový koronavírus uspel tam, kde ochrancovia zvierat stroskotali: napríklad v juhoamerickom Peru zrušil býčie zápasy, ktoré tam sú ešte populárnejšie ako futbal.

01.12.2020 07:00
debata

Najslávnejšia korida v krajine, Feria del Señor de los Milagros, ktorá sa mala konať v arénach Acho v Lime, sa zrušila, aby sa zabránilo šíreniu choroby Covid-19. Je to prvýkrát od roku 1946.

Slávna aréna, ktorá pojme približne 14.000 divákov, teraz slúži ako prístrešok pre bezdomovcov. Patrí pritom k najstarším na svete, je z roku 1766, poznamenala agentúra AFP.

„Je to prvýkrát, čo sa Feria del Señor de los Milagros nekoná. Prvýkrát sa ale nekoná ani Feria de San Isidoro v Madride. Je to zásah vyššej moci,“ hovorí Juan Manuel Roca Rey, usporiadateľ býčích zápasov v Acho v Lime a zároveň chovateľ býkov na zápasy.

Krvavé býčie zápasy priviezli do Ameriky španielski dobyvatelia v 16. storočí. V Peru sú mimoriadne populárne – podľa oficiálnych údajov je tam viac býčích arén (199) ako futbalových štadiónov (80).

Majstrovstvá vo futbale sa pritom konali, a to v auguste, aj keď bez divákov. Bolo to týždeň po ukončení stodennej celoštátnej karantény.

V Peru sa malo za rok konať zhruba 700 býčích zápasov a o život by prišlo 2500 býkov, oznamuje chovateľ býkov a bývalý toreador Rafael Puga.

„To, že tento celý rok nebudú koridy, je pre chovateľov katastrofa. Niektorí to neprežijú, pretože zvieratá potrebujú denne žrať,“ hovorí.

Na svojom statku Camponuevo v obci Sayan, zhruba 140 kilometrov severovýchode od Limy, chová 140 kráv a okolo 400 býkov na zápasy.

„My, chovatelia dobytka, musíme dnes žiť z iných aktivít a musíme dokonca posielať dobytok na bitúnok, aby sme znížili náklady,“ hovorí chovateľ.

Zrušenie sezóny býčích zápasov sa netýka len chovateľov, ale všetkých ľudí, ktorí žijú z koridy, pripomína toreador Fernando Villavicencio.

Zo zrušenia koridy sa ale radujú ochrancovia zvierat. „Je to dobrá správa. Nie je žiadny dôvod, aby sa koridy organizovali,“ myslí si Luis Berrospi, šéf hnutia Acho bez býkov, ktoré má v Peru tisícky stúpencov a ktoré sa tiež usiluje o zákaz kohútích zápasov.

Ochrancovia zvierat v Peru vo februári prehrali svoj boj na súdnom poli, takže sa teraz dočkali akejsi odplaty.

Vyše 5000 ľudí v Peru podpísalo petíciu, ktorá žiada zákaz býčích a kohútích zápasov.

Ústavný súd odmietol zápasy zakázať, a to z toho dôvodu, že „neexistuje žiadna všeobecná deklarácia práv zvierat“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #býci