Koronavírus potvrdil nerovnosti medzi Moskvou a zvyškom Ruska. Je to peklo

Alexander Komarov, ktorý sa nakazil v druhej vlne koronavírusu, nedokáže potlačiť slzy, keď hovorí o svojom strachu zo smrti. Zároveň si ale uvedomuje, že v kontexte ruského zdravotníctva trpiaceho veľkými nerovnosťami môže byť rád, že je v Moskve, píše agentúra AFP.

14.11.2020 07:00
debata (8)

„Nemohol som skončiť na lepšom mieste, personál je úžasný,“ hovorí 62-ročný Alexander s tvárou začervenanou od zápalu pľúc, ktorý mu spôsobil vírus.

Už týždeň sa tento zamestnanec moskovského metra lieči vo výstavnej hale v moskovskom parku Sokolniki, ktorú upravili na provizórnu nemocnicu s 550 lôžkami pre pacientov s Covidom-19.

Sanitky sem denne privážajú asi 80 ľudí. Začiatkom novembra už bola kapacita kliniky takmer zaplnená.

Vyše 350 zdravotníkov má k dispozícii skvelé vybavenie – dostatok ochranných pomôcok, röntgeny pre vyšetrenie pľúc a laboratórium. Pacienti majú na zápästiach náramky s QR kódmi, vďaka ktorým majú prístup k starostlivosti.

Pacientov, ktorých stav sa zhorší, prevážajú na jednotky intenzívnej starostlivosti do tradičných nemocníc. Ostatných po zotavení prepúšťajú domov.

Rekordy stále padajú

Moskva má zatiaľ päť takýchto zariadení, v ktorých sa liečia pacienti so stredne ťažkým priebehom.

„Čelíme šokovej situácii, aby klasické nemocnice neboli preplnené,“ hovorí 40-ročný Maxim Naumenko v ochrannom obleku, vedúci lekár poľnej nemocnice.

„Musíme sa vysporiadať s neustálym prílivom nových pacientov,“ vysvetľuje traumatológ, ktorý dostal miesto vďaka svojim skúsenostiam s krízovými situáciami, predovšetkým s teroristickými útokmi, ktoré Moskvu zachvátili na prelome milénia.

Rusko rovnako ako mnoho európskych krajín v posledných týždňoch prakticky denne prekonáva doterajšie rekordy v prírastku nových infekcií.

V stredu ich ohlásilo 19.851, takže sa dostalo na štvrtú priečku v celosvetovom porovnaní najzasiahnutejších krajín. V stredu tiež navyše zaznamenalo 432 úmrtí, zatiaľ najviac za jeden deň.

S celkovými 31.593 úmrtiami je však podiel mŕtvych v Rusku menší ako v iných krajinách. Je však nutné povedať, že Rusko do koronavírusových štatistík zahŕňa iba tých, pri ktorých pitva zistí koronavírus ako hlavnú príčinu úmrtia.

V takom pekle pracovať nebude

Hoci Moskva je ohniskom epidémie, na zvyšok krajiny, kde je zdravotníctvo často v zlej kondícii, pripadajú tri štvrtiny nových prípadov.

Médiá v niekoľkých regiónoch v posledných dňoch informovali o pohotovostiach kolabujúcich pod náporom chorých, a to predovšetkým na Sibíri.

Autentické video ukazovalo na konci októbra chodby márnice na Altaji preplnené telami mŕtvych.

K zhoršeniu situácie by navyše mohol prispieť fakt, že mnoho zdravotníkov z regiónov sa sťahuje do Moskvy a Petrohradu, ktoré im môžu ponúknuť oveľa atraktívnejší plat aj pracovné podmienky.

Primár moskovskej Inozemcevovej nemocnice Alexander Mitičkin uviedol, že klinika nabrala asi 300 zamestnancov z celého Ruska. „Niektorí tu zostanú aj po odznení epidémie, pretože potrebujeme najlepších odborníkov,“ vysvetľuje Mitičkin a dopĺňa, že za situáciu v regiónoch nezodpovedá.

Alexandra, ktorá pracuje ako zdravotná sestra v ošarpanom zariadení v jednej z dedín na severe Ruska, AFP povedala, že má sama pravidelne na starosti okolo 30 pacientov s Covidom-19.

Pod podmienkou zachovania anonymity sa sestra zverila, že má nárok len na jedno rúško na jednu službu a nemá ani garanciu, že dostane príplatok za riziko, ktorému sa vystavuje.

„Jedna kolegyňa dala výpoveď hneď po prvom dni. Povedala, že v takom pekle pracovať nebude,“ vysvetľuje Alexandra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #koronavírus #Covid-19