Sedem miest duchov v Európe s najzaujímavejšími príbehmi

Tiché ulice, prázdne domy a chátrajúce budovy. Európa je plná strašidelných miest duchov: od vyľudnených vojenských a banských miest a zatopených dedín až po staroveké osady zničené vojnou a prírodnými katastrofami alebo osirelé v dôsledku hospodárskeho úpadku.

12.01.2021 07:00
debata

Humac, Chorvátsko

Humac je dedina, kde kedysi žili pastieri, vznikla niekedy v 17. storočí. Nachádza sa v husto zalesnených kopcoch ostrova Hvar neďaleko Jelsy.

Vďaka svojim jednoduchým kamenným domom, maličkým dvorom, úzkym uličkám a spektakulárnym výhľadom na pobrežie a ďalej na ostrov Brač je to úžasné miesto na potulky a na nahliadnutie do čias niekdajšieho vidieckeho života v tejto časti Dalmácie.

Okrem opustených domov sa tu nachádzajú aj pozostatky opusteného kostola sv. Jána a Pavla.

Čaro tohto miesta neuniklo pozornosti turistov a niektoré z miestnych domov sa obnovili a prerobili na prázdninové ubytovanie.

Neďaleko je tiež príjemne tradičná konoba (taverna), ktorá je otvorená počas leta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Top Down Bro (@topdownbro),

Burj Al Babas, Turecko

Toto mesto duchov pripomína betónový neobývaný Disneyland. Stovky prázdnych víl, ktoré pripomínajú domčeky z rozprávok, lemujú úpätie vrchov Mudurnu na severozápade Turecka.

Podivné kráľovstvo minihradov a domov s vežičkami začalo vyrastať v roku 2014, mali slúžiť ako luxusné dovolenkové domy pre bohatých turistov z Perzského zálivu. Súčasťou komplexu mal byť aj zábavný park, nákupné centrum, mešita a turecké kúpele.

Developer tohto zvláštneho projektu však pred niekoľkými rokmi vyhlásil bankrot. Investori a kupujúci totiž odstúpili od zmlúv, keď sa dostali do finančných problémov.

Betónová rozprávka odvtedy leží pustá, stavebný materiál sa povaľuje medzi nedokončenými zámkami a palácmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The Burj Al Babas •Abandoned “castle village” • Mudurnu,Turkey • #BurjAlBabas #Turkey

Príspevok, ktorý zdieľa The SpiderWeb (@the.spiderweb),

Döllersheim, Rakúsko

Keď nacistické Nemecko v roku 1938 anektovalo Rakúsko, Adolf Hitler nariadil povinnú evakuáciu Döllersheimu. V tomto malom meste na severe Rakúska vznikol veľký nacistický vojenský výcvikový priestor a kasárne a v roku 1941 dokonca vojaci zbombardovali tamojšie domy ako súčasť cvičenia.

Zaujímavosťou je, že Hitler mal na miesto osobné väzby: v tejto oblasti sa narodil jeho otec Alois. V dedine sa nachádza aj hrob Hitlerovej babičky z otcovej strany, Márie – Alois bol jej nemanželské dieťa.

Keď nacisti prehrali vojnu, miesta sa zmocnila sovietska armáda. Döllersheim je dodnes v správe rakúskej armády, v 80. rokoch dostala verejnosť povolenie na vstup do tamojšieho kostola, na hlavné námestie a na cintoríny.

Skrunda-1, Lotyšsko

Skrunda-1 bola zahalená rúškom tajomstva od kedy ju postavili v roku 1963. Bolo to jedno z tajných miest, ktoré vybudoval Sovietsky zväz na vojenské účely počas studenej vojny.

Asi 150 kilometrov od lotyšského hlavného mesta Riga tak vyrástla Skrunda-1, rušná komunita 5000 vojakov a vedcov. Tamojšie radary boli súčasťou systému včasného varovania pred prípadným jadrovým útokom.

Rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 viedol aj k osireniu týchto tajných miest, vrátane Skrundy-1. Miesto ostalo opustené a niekoľko rokov chátralo.

Dnes je osada obklopená hustými brezovými lesmi strašidelnou pripomienkou jej niekdajšieho smutného účelu. Stále v nej rozoznať zvyšky siete podzemných bunkrov, školy, továrne, ubytovacích blokov, nemocnice a nočného klubu.

Po rokoch neúspešných pokusov o predaj kúpila v roku 2015 miesto lotyšská vláda. Zrodili sa plány na jeho využitie v cestovnom ruchu, no zatiaľ sa nerealizovali, a tak sa areál stále využíva len na vojenský výcvik.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Skrunda-1 abandoned soviet military base, now an active NATO military base. There is such an eerie feeling to this ghost town...

Príspevok, ktorý zdieľa Max Kremer (@max_of_life),

Sfentyli, Grécko

Strašidelnú potopenú dedinu Sfentyli na ostrove Kréta môžete uvidieť keď klesne hladina vody v priehrade Aposelemis. Počas silných zrážok v zime sú ulice a budovy ponorené, v lete voda ustúpi a Sfentyli odhalí.

Priehradu postavili v severovýchodnej Kréte v roku 2012 a dedinčanov kvôli nej vysťahovali. V čase, keď voda zaleje dedinu, vidieť v hlbinách desivo vyzerajúce červené škridlové strechy a biely kríž kaplnky Agios Theodoros.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#sfentyli #crete

Príspevok, ktorý zdieľa Alfa Pap (@alfapap),

Esco, Španielsko

Ďalšou dedinou, ktorej osud prepísala priehrada, je Esco v provincii Zaragoza na severovýchode Španielska. Na dnes opustenú dedinu na kopci nad nedávno vybudovanou vodnou nádržou Yesa, je smutný pohľad.

Esco, v ktorom býval život od 12. storočia, museli domáci opustiť v roku 1960. Následne okolitú poľnohospodársku pôdu zaplavila voda priehrady.

Pravda, zopár miestnych odmietlo odísť, no väčšina domov stojí opustená a zanedbaná. Pochmúrnosť miesta však láka návštevníkov, ktorí objavujú temné čaro rozdrobených kľukatých chodníkov, zrútených striech, rozbitých okien a trčiacich trámov.

Jediná budova, ktorá sa ako-tak drží, je miestny kostol San Miguel.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@emiliojc34),

Poggioreale, Taliansko

Za zánik starobylého mestečka Poggioreale na juhozápade Sicílie môže prírodný živel. Údolie Belìce spustošilo ničivé zemetrasenie v roku 1968 a Poggioreale bolo jedným zo štyroch miest, ktoré vymazalo z mapy.

Obyvatelia utiekli a zanechali po sebe rozbité ulice, ktoré sa po celé ďalšie desaťročia stále viac a viac rozpadali. Celkovo v údolí zahynulo 231 ľudí a 100 000 zostalo bez domova. Útočiskom pre nich sa stali nové náhradné mestá.

Dnes je Poggioreale atrakciou pre turistov, zvedaví návštevníci sa prechádzajú sutinami, obzerajú si popraskané múry a polozrúcané domy.

Medzi najvýraznejšie „dominanty“ mesta duchov patrí zrútená budova divadla, chrámu a zvonice. Stále rozoznať poštu aj školu, kde na tabuli ostali nedopísané úlohy žiakov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pamela Romano (@iampamelaromano),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #mesto duchov