Fucking zmení meno, už nechce niesť vulgárny názov. Pičín aj Řitka ostávajú

Po rokoch sporov sa obyvatelia rakúskej osady Fucking rozhodli, že zmenia jej názov. Od budúceho roka sa bude dedinka so stovkou obyvateľov volať Fugging.

28.11.2020 09:00
značka, Fucking, rakúska dedina Foto: ,
Fucking leží v Hornom Rakúsku.
debata

Podľa agentúry AFP sa tak miestni chcú vyhnúť nechcenej pozornosti, ktorej čelili kvôli podobnosti názvu osady s anglickým vulgárnym výrazom pre pohlavný styk.

Fucking leží v Hornom Rakúsku, asi tridsať kilometrov severne od Salzburgu. Zmenu názvu osady na Fugging schválila po dlhoročných debatách rada obce Tarsdorf, ktorej je dedina súčasťou.

„Obecná rada sa rozhodla premenovať osadu Fucking na Fugging a to s účinnosťou k 1. 1. 2021,“ stojí v zverejnenom vyhlásení na stránkach Tarsdorfu. „Môžem to potvrdiť… Viac sa k tomu ale vyjadrovať nebudem,“ povedala agentúre Reuters starostka Andrea Holznerová.

Podľa rakúskych médií k zmene názvu miestnej pristúpili najskôr preto, že už boli unavení zo záujmu vtipálkov na internete i tých, ktorí sa do Fuckingu schádzali, aby si spravili fotografiu pri ceduli označujúcej začiatok či koniec obce.

Dopravné značky s nápisom Fucking sa navyše stávali predmetom častých krádeží, a obec Tarsdorf tak musela platiť za ich náhradu.

Názov dedinky je podľa niektorých zdrojov odvodený od mena istého Adalperta von Vucckingena, ktorý tu žil v 11. storočí. Podľa iných zdrojov za neho môže bavorský šľachtic Focko, ktorý žil už v 6. storočí. Prípona -ing je v názvoch bavorských obcí pomerne bežná.

Osada Fucking bola doteraz stálou súčasťou zoznamov miestnych názvov, ktoré ľudí so znalosťou angličtiny rozosmievali.

Po návšteve hornorakúskej obce potmehúdski turisti často mierili tiež do bavorského Pettingu, ktorý leží necelých 20 kilometrov od Fuckingu, či do vzdialenejšej bavorskej obce Kissing.

S podobným nechceným záujmom ako Fucking sa stretávajú aj české obce, napríklad Pičín či Řitka v stredných Čechách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko