V Betleheme sa rozsvietil vianočný strom, mesto zíva prázdnotou

V Betleheme sa cez víkend rozsvietil vianočný strom. Vzhľadom na protikoronavírusové opatrenia sa akcia, ktorá v iných rokoch prilákala tisíce turistov, uskutočnila za účasti len niekoľkých desiatok ľudí. Ostatní sa mohli na rozsvietenie stromu pozrieť aspoň virtuálne. Napísala o tom agentúra AP.

09.12.2020 09:00
vianočný strom, Betlehem Foto: ,
Vianočný strom pri Chráme Narodenia Pána v Betleheme.
debata

Na rozsvietení vianočného stromu na námestí Jasličiek pred bazilikou Narodenia Pána, kde sa podľa kresťanskej tradície narodil Kristus, sa zúčastnila malá skupina miestnych Palestínčanov a duchovných.

Prišlo tiež niekoľko palestínskych činiteľov vrátane premiéra Muhammada Ištaju, ktorý prehovoril k ľuďom sledujúcim prenos on-line.

Ištaja povedal, že palestínske vedenie prijíma nadchádzajúci rok s odhodlaním „pevnejšie čeliť (izraelskej) okupácii“ a ukončiť vnútropolitické rozdelenie s konkurenčnou militantnou skupinou Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy.

Betlehemský starosta Anton Salmán poznamenal, že Vianoce sa budú tento rok sláviť inak. „Uchýlili sme sa k modernej technológii a virtuálnemu svetu, aby sme oslávili rozsvietenie vianočného stromčeka, a prajeme si, aby sa nad Palestínou a svetom trepotala nádej a optimizmus,“ povedal.

Obvykle počas vianočných sviatkoch Betlehem navštevujú tisíce pútnikov a turistov, čo miestnym hotelom a reštauráciám prináša významnú finančnú injekciu.

Tento rok však mesto zíva prázdnotou. Izrael, cez ktorý väčšina prichádza, je kvôli koronavírusu tento rok pre cudzincov zavretý a pre zahraničných návštevníkov je uzavretý aj hraničný prechod z Jordánska.

Palestínska samospráva, ktorá riadi palestínske záležitosti na Západnom brehu Jordánu, opätovne zaviedla nočný zákaz vychádzania medzi siedmou hodinou večer a šiestou rannou. Nie je vylúčené, že uzávera potrvá aj v čase Vianoc a novoročných osláv.

Obmedzenia sú plánované aj pre tradičnú polnočnú omšu, slúženú na Štedrý deň jeruzalemským patriarchom. Verejnosti vstup dovolený nebude, ale omša sa bude vysielať naživo v televízii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Betlehem