Vymysleli bezpečné drive-in adventné trhy: Punč cez okienko, Mikuláš za sklom

Nemecko sa kvôli pandémii choroby Covid-19 rozhodlo vzdať klasických adventných trhov, ktoré každoročne lákajú návštevníkov aj zo zahraničia. Náhradou sa stali samostatné stánky s vareným vínom alebo takzvané drive-in vianočné trhy, ktoré si ľudia túžiaci po sviatočnej atmosfére môžu zobrať priamo z auta.

15.12.2020 07:00
debata

Jeden takýto trh sa pred pár dňami otvoril v porýnskom Kalkare. Vystúpiť z vozidla sa tu síce kvôli karanténnym podmienkam nesmie, napriek tomu usporiadatelia dúfajú, že ho do konca roka navštívi až 10.000 ľudí.

Kalkarský park označuje trh ako Zimnú ríšu divov, ktorá je prispôsobená na prehliadku z auta. „Osobitná situácia často prináša nezvyčajné nápady,“ uvádzajú usporiadatelia.

V areáli parku vytýčili trasu dlhú 2,5 kilometra, na ktorej na návštevníkov čaká 300 vianočných stromčekov, umelý sneh a tiež Mikuláš, ktorý deťom zamáva. Pripravené sú aj veľké jasličky s Jozefom, Máriou a Ježiškom. Vstupné je 12,5 eura na jedno osobné auto.

Jedným z lákadiel klasických adventných trhov sú stánky s občerstvením. Takáto možnosť nechýba ani v Kalkare, potraviny sa ale vnútri areálu predávajú výhradne so sebou, a to po objednaní vopred cez internet. Odovzdanie je z hygienických dôvodov bezkontaktné, zamestnanci parku objednávky zákazníkom zavesia na spätné zrkadlá.

Ďalšie stánky s občerstvením, ktoré delia veľké rozostupy, stoja na parkovisku na konci prehliadkovej trasy. Tu si môžu ľudia varené víno, horúcu čokoládu a tiež párky či guláš z okienka auta kúpiť bez predchádzajúceho objednania.

Zriadená je tu aj zvláštna odstavná plocha, kde si ľudia jedlo môžu v aute v pokoji zjesť, ak si ho nechcú odviezť domov. Konzumácia mimo vozidla je však zakázaná.

Kalkarský trh, ktorý bude otvorený do konca roka každý týždeň od stredy do nedele s výnimkou Štedrého dňa, nie je v Nemecku svojho druhu jediný.

V Bochume v Porúrí sa jeden taký otvoril pred týždňom v sobotu. Akcia sa nekoná denne, ale len vo vybrané dni. Ďalší termín je stanovený na 17. decembra, ale lístky sú už teraz prakticky vypredané.

Vstupné, ktorého súčasťou je aj balíček občerstvenia a liter vareného vína vo fľaši na neskoršie ohriatie, stojí 55 eur.

Ďalší drive-in vianočný trh usporiadal Patrick Schmidt v bavorskom Landshute. „Princíp je podobný ako u veľkých reťazcov s rýchlym občerstvením, ľudia prídu autom, dostanú lístok s ponukou, prejdú si trasu so stánkami,“ hovorí Schmidt.

Verí, že aj táto náhrada mu pomôže zložitú dobu prekonať. „Nehľadiac na to, že vďaka trhu teraz nemusíme na kurzarbeit, je to tiež zábava,“ uvádza.

Kurzarbeit je režim ochrany pracovných miest, keď zamestnancom s nútene skrátenou pracovnou dobou prispieva na mzdy stáť. Schmidt pôvodne trhy usporadúval od štvrtka do piatku, kvôli veľkému záujmu však pridal ešte aj stredu.

Hoci boli nemecké mesta kvôli pandémii donútené trhy zrušiť, vianočná výzdoba v nich nechýba. Dostupné sú často tiež stánky s vareným vínom či s jedlom, ktoré ho vydávané so sebou. Napríklad v Essene je takýchto miest zhruba dvadsať.

V Essene navyše vznikol digitálny adventný trh, kde ľudia nájdu zoznam predajcov, od ktorých si môžu tovar objednať cez internet.

V Berlíne je zase možné kúpiť si varené víno priamo pred Brandenburskou bránou v celoročných kioskoch s občerstvením.

Predaj vareného vína sa však mnohým politikom, ani odborníkom nepáči, pretože sa pred nimi hromadia ľudia v radoch, kde sa len málo dbá na odstup či rúška.

Sociálnodemokra­tický poslanec Karl Lauterbach predaje vareného vína a fľašového piva pri stánkoch označil za katastrofálne, ako odstrašujúci prípad zmienil Kolín.

Na twitteri preto následne privítal rozhodnutie tohto porýnskeho mesta o zákaze predaja vybraného alkoholu na verejnosti po 16:00. Obmedzenie sa tu vzťahuje iba na horúce alkoholické nápoje, ako sú punč, varené víno či zvarené pivo, naopak fľaškové pivo je tak naďalej dostupné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #advent #koronavírus #Covid-19