Turisti zmizli z miest, zistili, kde je to bezpečnejšie

Cestovanie je v priebehu pandémie obmedzené, no ak sa turisti rozhodujú, kam sa vyberú na dovolenku, takmer vždy padne rozhodnutie na vidiek a prírodu. Mestám a veľkým komunitám sa z preventívnych dôvodov vyhýbajú.

17.03.2021 07:00
Taliansko / Rím / Fontána / di Trevi / Foto: ,
Fontána di Trevi v Ríme už nie je obkolesená stovkami turistov.
debata (2)

Po celom svete sa počet turistov v metropolách znížil. Napríklad v Madride podľa El Pais poklesol počet príchodov dovolenkárov v prvej polovici roku 2020 o 63,8 %.

Taliansko malo počas prvej vlny jeden z najprísnejších lock-downov. Rím zaznamenal výrazný pokles cestovného ruchu a mnoho hotelov je stále zatvorených.

Podľa Giuseppeho Roscioliho, prezidenta rímskeho hotelového združenia Federalberghi, ktorého cituje CNN, prichádza hotelový sektor v meste o 100 miliónov eur mesačne. Rímske hotely znížili svoje ceny na polovicu v nádeji, že sa v meste obnoví cestovný ruch.

Kedysi a dnes

Aj menšie mestá kvôli koronavírusu prichádza o návštevníkov. Vo Fínsku sa napriek relatívne nízkym počtom prípadov Covidu-19 počet prenocovaní v Helsinkách od marca do júna znížil o 75 %.

Polovica prenocovaní v meste boli služobné cesty. Pritom cestovný ruch v Helsinkách obvykle generuje ročne 1,6 miliárd eur.

Viaceré pamiatky a atrakcie sa v poslednom čase znova otvorili, ale vyžadujú si rezervácie návštev vopred. Objednať sa treba aj do mnohých reštaurácií.

To, čo turistov do veľkých miest vždy lákalo, sa teraz stalo dôvodom, aby sa im zďaleka vyhýbali. Preplnené múzeá, obľúbené reštaurácie a verejná doprava nie sú v čase Covidu-19 príťažlivé, keďže sa od nás vyžaduje, aby sme sa spoločensky dištancovali, aby sme znížili riziko nákazy, píše CNN.

Mnohé mestá pocítili odliv turistov veľmi tvrdo, v čase, keď ľudia umierajú, nie je vhodná doba na túlanie sa ulicami, povedala CNN newyorská spisovateľka a redaktorka cestovania Teddy Minford. Podľa jedného prieskumu sa plánuje do mesta na výlet vydať len 18 % opýtaných.

Namiesto da Vinciho les

V roku 2019 bolo jednou z najpopulárnejších atrakcií na GetYourGuide Koloseum v Ríme. Obľube sa tešilo aj majstrovské dielo Posledná večera Leonarda da Vinciho v talianskom Miláne a lákala aj Sixtínska kaplnka vo Vatikáne.

Tieto populárne miesta v Taliansku sú však teraz len vzdialenými spomienkami. Cestujúci si teraz rezervujú prírodné a outdoorové aktivity.

Turisti si vyberajú skôr individuálne dovolenky v prírode, ideálne, keď sa úplne vyhnú styku s inými ľuďmi v hoteloch. Preto v posledných mesiacoch zažívajú nebývalý rozkvet požičovne karavanov.

Rezervácie sa na jeseň podľa niektorých údajov zvýšili o viac ako 100 percent oproti rovnakému obdobiu vlani.

Je zrejmé, že návštevy miest budú mimo záujmu cestovateľov minimálne dovtedy, kým nebude na svete dostupná vakcína, ktorá pomôže eliminovať pandémiu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #turizmus #karavan #koronavírus #Covid-19