Vatikán má jasličky s kozmonautom. Žnú kritiku

Tohtoročná vianočná výzdoba Svätopeterského námestia vo Vatikáne má kvôli futuristicky vyzerajúcim jasličkám na sociálnych sieťach takmer výhradne negatívnu odozvu. Podľa mnohých je keramické súsošie "príliš moderné" a vyzerá ako by uprostred Ríma práve pristáli bytosti z vesmíru.

18.12.2020 13:50
Vatikán, jasličky, kozmonaut Foto: ,
v scéne zrodenia Ježiša figuruje aj kozmonaut.
debata

Jedna z najvýraznejších postáv v betlehemu dokonca okamžite dostala prezývku Darth Vader podľa zloducha zo série Hviezdne vojny, napísala agentúra Reuters.

Panna Mária, svätý Jozef, traja králi a pastieri vyzerajú tento rok ako obrie hranaté šachové figúry. V rokoch 1965 až 1975 ich vytvorili pedagógovia a študenti umeleckej školy v talianskom meste Castelli, ktoré je známe svojou výrobou keramiky.

Práve doba vzniku vysvetľuje estetický výraz, ale tiež to, prečo v scéne zrodenia Ježiša figuruje aj kozmonaut. Autori vtedy chceli pripomenúť čerstvé úspechy ľudstva v dobývaní vesmíru a prvé pristátie na Mesiaci v roku 1969.

Vykročenie Vatikánu mimo bezpečie tradície však na veriacich príliš veľký dojem neurobilo. Mnohí v komentároch na sociálnych sieťach píšu o tom, že im betlehem pripadá znepokojujúci alebo dokonca ohavný.

Panna Mária, svätý Jozef, traja králi a...
Autori chceli pripomenúť úspechy ľudstva v...
+5Panna Mária, svätý Jozef, traja králi a...

„Čo to tu na vatikánskom námestí v mene kresťanstva vytvorili? To príšerné dielo, ktoré ako by tu pristálo z Marsu, sa slovami ani nedá opísať,“ napísal na Twitteri užívateľ A. A. Michelangelo.

Ďalší upozornili na to, že odvážny výber jasličiek je tento rok obzvlášť nevhodný, pretože ľudia v neistom svete sužovanom pandémiou koronavírusu hľadajú pevný bod v tradíciách. „Čakali sme na nejaké znamenie znovuzrodenia. Toto však ľudí len mätie a skľučuje,“ povedal Reuters Alfredo Chiarelli, ktorý na Svätopeterskom námestí už 30 rokov predáva suveníry.

Výber jasličiek pre Vatikán je každý rok prekvapením a cirkevný štát sa snaží dávať priestor aj súčasným umelcom. V roku 2018 napríklad vznikol obrí reliéf s výjavom narodenia Ježiša Krista a klaňanie troch kráľov zo 700 ton piesku, jedným z autorov bol aj český umelec Radovan Živný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #jasličky