Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať na rozvoji regiónu

Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli na vzájomnej spolupráci. „Mestá a obce sa v rámci Integrovanej územnej stratégie dohodli na spoločných projektoch, ktoré boli poslané na ministerstvo a Prešovský samosprávny kraj. Na konkrétne projekty, ktoré mesto Kežmarok za svoju samosprávu navrhlo, dostane v prípade schválenia určitý objem financií,” ozrejmil Jozef Durbák z Oddelenia strategického rozvojého manažmentu a cestovného ruchu v Poprade.

01.01.2021 15:25
kežmarok, nemeckí osadníci Foto:
Kežmarok (Käsmark) založili nemeckí osadníci ešte v polovici 13. storočia. Ilustračné foto.
debata

Mesto Kežmarok má v pláne požiadať o podporu siedmich projektov v celkovej hodnote 13 miliónov eur. Medzi kežmarskými kľúčovými projektami sa nachádza vybudovanie Domu kultúry, výstavba regionálnej knižnice, krytá plaváreň, zriadenie zóny remesiel, rekonštrukcia administratívneho centra bývalej polikliniky, rekonštrukcia športovísk a revitalizácia oddychovej zóny Jeruzalemský vrch a Zlatná.

„Podpisom memoranda sme sa zaradili k ôsmim samosprávam za okres Kežmarok a k ôsmim za okres Poprad. Vieme tak zvýšiť kvalitu života občanov podporou kultúrnych, spoločenských, ale i podnikateľských aktivít v regióne. Memorandum je len začiatkom ďalšej spolupráce, na ktorú sa mesto Kežmarok už teraz intenzívne pripravuje tvorbou nových projektov,” povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Prvé mesiace roku 2021 budú venované obohacovaniu kľúčových projektov pre samosprávy o zoznam ďalších projektov, ktoré sa v rámci rozvoja regiónu budú realizovať. „Podľa predbežných informácií bude daných osem percent z Fondu európskeho regionálneho rozvoja na všetky územia udržateľného mestského rozvoja na Slovensku,” povedal Durbák, ktorý zároveň dodal, že podľa všetkého bude balík peňazí rozdeľovaný od počtu obyvateľov.

Cieľom projektov je rozšírenie a modernizovanie existujúcej infraštruktúry cestovného ruchu vrátane zavádzania inovatívnych riešení a rozšírenie ponuky cestovného ruchu, ale i zabezpečenie ochrany a rozvoja prírodného kultúrneho dedičstva.

V minulosti regionálne samosprávy spolupracovali pri projektoch ale memorandum v takomto rozsahu prináša nový rozmer spolupráce, ktorá môže zatraktívniť región a podporiť cestovný ruch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Vysoké Tatry #Svit #kežmarok