Vírus-nevírus, v Charbine sa začal festival ľadových sôch

Ani pandémia koronavírusu neodradila organizátorov od usporiadania tohtoročného ročníka festivalu ľadových sôch v čínskom meste Charbin. Aby prilákali turistov, znížili usporiadatelia v tomto roku vstupné na 100 jüanov (12,5 eura). Zrušili sa však akcie, na ktorých by sa mohlo zísť veľké množstvo ľudí.

07.01.2021 08:00
Charbin, ľadové sochy Foto:
Ľadové sochy v čínskom Charbine.
debata

Charbin, ktorý je strediskom provincie Chej-lung-ťiang, patrí k najchladnejším miestam v Číne a pestuje si povesť „ľadového mesta“. V súčasnosti sa tu teploty podľa AFP pohybovali medzi mínus 17 a mínus 28 stupňami Celzia.

Sochy autori vyrezávajú z ľadových blokov zamrznutej rieky Sung-chua pomocou sekáčov, dlát i laserov.

Rovnako ako každý rok, aj tentoraz sú sochy večer nasvietené pestrofarebnými svetlami.

Najväčší príliv návštevníkov býva pravidelne v čase osláv lunárneho Nového roka, ktorý tento rok pripadá na 12. februára.

Ľadové sochy v Charbine.
Ľadové kráľovstvo v Číne.
+2Charbin a jeho ľadové sochy.

Číne, ktorá ako prvá krajina sveta zaznamenala pred rokom výskyt nového typu koronavírusu, sa podarilo s epidémiou prakticky úplne vysporiadať.

V Charbine za posledný deň nehlásili žiadnu novú nákazu.

Mesta Šen-jang a Ta-lien v susednej provincii Liao-ning sú však lokálnymi ohniskami infekcie, čo ovplyvnilo aj festival ľadových sôch.

Hlavný prehliadkový okruh je stále otvorený, akcie, ktoré sústreďujú na jednom mieste väčší počet ľudí, ako je napríklad plávanie v ľadovej vode či „ľadové svadby“, zrušili, píše agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #ľadové sochy