V Mexiku rozdával deťom na Troch kráľov darčeky drogový kartel

Deti v niektorých krajinách sveta dostávajú darčeky na Troch kráľov väčšinou od rodičov či svojich blízkych, na juhozápade Mexika v štáte Michoacán v stredu rozdávali deťom hračky a sladkosti členovia drogového gangu Kartel Jalisco nová generácia (CJNG). Informoval o tom argentínsky server Infobae.

10.01.2021 09:00
debata

CJNG je jedným z najmocnejších narkokartelov v Mexiku. V oblasti, kde jeho členovia rozdávali v stredu darčeky, však už viac ako rok bojuje s konkurenčnou alianciou nazvanou Cárteles Unidos (Spojené kartely).

Na záberoch zverejnených na Twitteri vidieť mužov v nepriestrelných vestách s nápisom CJNG, ako v obci Bonifacio Moreno rozdávajú deťom sladkosti a hračky. V blízkosti stoja rodičia niektorých detí.

Dôsledkom súperenia mexických drogových kartelov sú vraždy a únosy, na Troch kráľov v obci Bonifacio Moreno mal ale konkurenčný boj inú formu. Podľa expertov tak chcú narkokartely získať aj mediálnu pozornosť, aby dali rivalom najavo svoju prítomnosť v danej oblasti.

Nejde o nový fenomén, mexická narkomafia sa podľa expertov chová podľa hesla: „kam nepríde štát, príde drogový kartel“.

Napríklad vlani na jar na začiatku pandémie Covidu-19 sa na sociálnych sieťach objavili fotografie, na ktorých si obyvatelia severomexického mesta Ciudad Victoria rozoberali krabice s potravinami, na ktorých bol nápis Kartel zo Zálivu na pomoc Ciudad Victoria.

Sušienky, olej, polievky, cukor, kávu či mlieko im poslal jeden z najstarších drogových kartelov v krajine. Balíky s jedlom vtedy distribuovali aj členovia drogovej aliancie Spojené kartely.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #darčeky #Traja králi #drogový kartel