Lekárka Viktorija je zúfalá, rúška vraj Ukrajincov strašia, pre oblek ju skoro zbili

Lekárka Viktorija Mahnyčová obchádza pacientov v Karpatoch na západe Ukrajiny na voze ťahanom koňmi. Štyridsaťdvamiliónavá krajina doteraz zaznamenala viac ako 1,1 milióna potvrdených koronavirových infekcií a skoro 20.000 úmrtí v súvislosti s chorobou Covid-19.

14.01.2021 07:00
debata

Tridsaťročná Mahnyčová sa teraz obáva, že dlhé sviatky, počas ktorých Ukrajinci chodili do reštaurácií a ďalších zábavných podnikov, navštevovali večierky a bohoslužby v zaplnených kostoloch, budú znamenať prudký nárast nových koronavírusových infekcií. A to ešte viac sťaží jej prácu, napísala agentúra AP.

Ukrajina pred niekoľkými dňami zaviedla plošnú karanténu s cieľom zastaviť rast infekcií, mnoho zdravotníkov však varuje, že tento krok prišiel príliš neskoro.

Ulice ukrajinských miest počas sviatkov zaplavili sviatočne naladené davy a tisíce ľudí sa v krajine – hlásiacej sa prevažne k pravoslávnemu náboženstvu – nahrnuli do kostolov na vianočné bohoslužby, bez toho aby riešili fyzické rozostupy alebo rúška.

„Keby zaviedli plošnú karanténu pred sviatkami, malo by to pozitívny vplyv na počet infekcií koronavírusu. Uvidíme, čo nastane po sviatkoch,“ povedala Mahnyčová, podľa ktorej vianočné sviatky (ktoré pravoslávni kresťania slávia začiatkom januára) významne prehĺbili kontakty medzi ľuďmi.

V dedine Ilci stáli stovky farníkov bez rúšok v rade v kostole, aby počas vianočnej bohoslužby mohli pobozkať ikonu a kríž duchovného. Na omši sa zúčastnila aj Mahnyčová, ktorú ďalší veriaci prinútili zložiť si rúško „aby im nepripomínala nákazu“.

Cítim paniku

Nová ukrajinská plošná karanténa uzavrela školy, zábavné podniky a servírovanie v reštauráciách do 25. januára. Niektoré regióny však odmietli poslúchnuť. Starostovia Ternopilu a Čerkas, z ktorých každé má viac ako 200.000 obyvateľov, vyhlásili, že ich mestá nebudú reštrikcie dodržiavať.

Mahnyčová rozpráva, že v súčasnej dobe navštevuje 2030 pacientov v troch dedinách, však neoznámila, koľko z nich má Covid-19.

„Niekedy cítim paniku, ale snažím sa zmobilizovať a mať dôvod zvíťaziť,“ hovorí, zatiaľ čo bedáka nad stavom ukrajinského systému zdravotníctva, ktoré je podfinancované a oslabené široko kritizovanými reformami.

Skoro nás pre obleky zbili

Jej manžel ju niekedy za pacientmi zvezie starým rodinným autom, inokedy ide na bicykli alebo na konskom voze. Kým ošetruje pacientov s koronavírusom, nemáva na sebe všetky osobné ochranné a zdravotnícke pomôcky, pretože sa obáva, že vystraší miestnych.

„Keď sme prišli prvýkrát plne oblečení v ochranných oblekoch, aby sme pacientovi odobrali PCR test, susedia nás skoro zbili,“ opisuje.

Podobne ako ďalší lekári, aj ona vkladá nádeje do očkovania, ktoré by sa malo začať v marci. „Nemám už energiu,“ posťažovala sa s tým, že pracuje dňom i nocou bez možnosti oddychu. „Rodina ma prakticky nevidí,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #koronavírus