Benátky sa pozerajú! Sledujú, odkiaľ ste, čo jete aj či bežíte

Sledujú vás, nech idete kamkoľvek. Vedia presne, kde sa pozastavíte, keď spomalíte či zrýchlite. A čo viac, sledujú váš telefón, aby presne vedeli, koľko ľudí z vašej krajiny alebo regiónu sa nachádza v ktorej oblasti a v akom čase. A robia to v snahe zmeniť cestovný ruch k lepšiemu. Vitajte v Benátkach, v post-Covidovom svete.

10.02.2021 07:00
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého... Foto: ,
Benátsky karneval. Ilustračné foto.
debata (1)

Mesto na kanáloch je známe už dlhé storočia, no za posledných pár rokov ho doslova obliehali davy turistov – do Benátok, ktoré majú iba 50 000 obyvateľov, každoročne prichádzali 30 miliónov návštevníkov, píše CNN. Už na prvý pohľad je jasné, že toto číslo je dlhodobo neudržateľné.

Pred pandémiou Covidu-19 prichádzali turisti v nezvládnuteľnom množstve, dusili hlavné ulice a plnili vodné autobusy. Problém nie je v tom, že Benátky majú príliš veľa návštevníkov, ale v tom, že všetci idú na dve rovnaké miesta: Námestie svätého Marka a most Rialto.

Úrady vyskúšali postupne rôzne opatrenia, od zavedenia samostatných liniek pre obyvateľov na hlavných zastávkach vaporetta (vodného autobusu) až po turnikety, ktoré v rušných dňoch filtrujú miestnych obyvateľov od turistov.

Zavedenie plánovanej „vstupnej dane“, ktorá sa mala spustiť v roku 2020, sa kvôli pandémii odložilo na január 2022.

Úrady však chcú okrem reštrikčných krokov sledovať aj samotný cestovný ruch – nielen registráciou hostí ubytovaných v hoteloch na noc, ale aj tých, čo sa cez deň pohybujú v meste. Väčšina turistov sem totiž prichádza len na jednodenný výlet, loďou alebo po ceste.

Sledovaním dostane vedenie mesta obraz o aktuálnom počte osôb v uliciach, ich pohybe a smere presunu.

Mozog mesta

Na ostrove Tronchetto, vedľa mosta, ktorý oddeľuje Benátky od talianskej pevniny, sa v septembri 2020 otvorila policajná riadiaca miestnosť. Sídli v bývalom sklade, ktorý bol opustený od 60. rokov.

V budove sú kancelárie pre starostu, ďalších predstaviteľov mesta a najmä veľká miestnosť s obrazovkami, ktoré prenášajú obraz z kamier z celého mesta.

Oproti je špeciálna miestnosť s ďalšími monitormi, kde svietia informácie o aktuálnom dianí v okolí lagúny, spracúvajú sa tu napríklad profily turistov, ktorí prišli do mesta.

Nový systém by nemal viesť len k ďalším krokom, ako inštalácia ďalších turniketov či zavádzanie vstupných poplatkov, ale mal by sa pomocou údajov z neho vytvoriť udržateľnejší plán cestovného ruchu pre budúcnosť.

„Toto je mozog mesta,“ cituje CNN Marca Bettiniho, generálneho riaditeľa spoločnosti Venis, benátskej multimediálnej a technologickej spoločnosti, ktorá systém spustila. „Vieme v reálnom čase, koľko ľudí je v každej časti mesta a z ktorých krajín pochádzajú.“

Sledovaní bežci

Keď klikne na videozáznam z Veľkého kanála, aby sa pozrel na premávku, zbadá hustú dopravu. Verejné vodné autobusy, lode s dodávkami tovaru, taxíky, obyvatelia na svojich vlastných člnoch a samozrejme slávne gondoly.

Nový systém nielen zaznamenáva, čo sa deje, ale aj analyzuje dopravu a rozoznáva rôzne typy lodí a čísla si ukladá.

Monitorujú sa aj chodci a v spolupráci s Telecom Italia, najväčšou talianskou telekomunikačnou spoločnosťou, zisťuje, kto sú a odkiaľ pochádzajú.

Údaje sa zisťujú z ich telefónov – všetky informácie sa zhromažďujú automaticky, takže nie je možné zistiť žiadne osobné údaje.

Okrem miesta, kde sa ľudia nachádzajú, sa zaznamenáva aj rýchlosť ich pohybu – kto sa napríklad po námestí rozbehne, toho monitor zvýrazní.

1600. výročie s technológiou

Podľa Bettiniho je v sobotu okolo popoludnia v okolí námestia svätého Marka 97 ľudí – z toho iba 24 nie je Talianov.

Za celý deň tam dovtedy bolo 955 ľudí, z toho 428 zo zahraničia. Z 527 Talianov je iba 246 obyvateľov Benátok (ak má v meste pravidelne prihlásený mobilný telefón, počíta sa to ako obyvateľ). Najviac zahraničných návštevníkov je tu aktuálne z Nemecka a zo Švajčiarska.

Vysoký počet výletníkov je zrejmý. Jednodenní turisti zvyčajne prichádzajú z iných častí Talianska, často z plážových letovísk v deň nepriaznivého počasia.

Zriedka v Benátkach míňajú peniaze, nosia si vlastné jedlo a napriek zákazu piknikujú na mostoch či na nábreží. Keďže v meste neostávali na noc, úrady ich až doteraz nemohli zrátať.

„V roku 2021 Benátky oslavujú 1600. výročie,“ hovorí Bettini. „A budeme oslavovať s technológiou.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #kamery