Toto je 10 najstarších miest Európy. Slovensko má hneď dvoch zástupcov

Európa sa nazýva aj starý kontinent, veď svoje dejiny píše už celé tisícročia. Niektoré mestá slúžia ako dôležité hospodárske, politické a kultúrne centrá už veľmi dlho, sú domovom historických pamiatok a niet divu, že sú aj lákadlom pre návštevníkov.

25.03.2021 07:00
Nitra Foto:
Nitra. Ilustračné foto.
debata

10. Chania

Mesto na severnom pobreží Kréty vzniklo okolo roku 1600 pred Kristom, píše Oldest.org. Pôvodne to bola minojská osada, v okolí mesta dnes vidieť veľa architektonických pozostatkov z tohto obdobia.

V Chanii vládli Byzantínci, Arabi, Benátčania, Osmani a samozrejme aj Gréci. Počas druhej svetovej vojny Chaniu napadli a obsadili nemecké sily a mnohí občania mesta boli uväznení alebo popravení za odpor.

9. Mantova

Vznikla okolo roku 2000 pred Kristom v dnešnom talianskom Lombardsku, dnes je známa najmä ako klenot renesančného obdobia Talianska.

Mantova je navyše rodiskom opery. Najstaršiu operu, ktorá sa dodnes hrá, Orfeus, skomponoval Claudio Monteverdi práve tu začiatkom 17. storočia.

Pre svoj historický význam pre kultúru a umenie bola Mantova vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO.

8. Nikózia

Hlavné (od 10. storočia n. l.) a zároveň najväčšie mesto Cypru, existuje od roku 2500 pred naším letopočtom. Je to jediné osídlenie z doby bronzovej na ostrove, ktoré sa zachovalo dodnes.

Dnes je mesto je rozdelené na polovicu a nárokujú si ho komunity gréckych a cyperských Turkov.

7. Téby

Grécke mesto založili v roku 3000 pred Kristom. Téby sú spolu s Aténami jedným z najväčších historických miest v krajine. Vznikli približne v rovnakom čase a dlho boli vzájomnými rivalmi.

6. Atény

Atény sú nepochybne jedným z najdôležitejších miest v histórii Západu. Považujú sa za kolísku západnej civilizácie a za miesto zrodu demokracie.

Sú nepretržite obývané už viac ako 5 000 rokov, prešli mnohými transformáciami. Mesto bolo vždy veľkou kozmopolitnou metropolou a centrom hospodárskeho, finančného, priemyselného, námorného, politického a kultúrneho života v Grécku.

Atény majú najviac divadelných scén na svete, 148 po celom meste. Sú navyše domovom nespočetných starobylých pamiatok a sú jedným z najnavštevo­vanejších miest na svete.

5. Varna

Mesto na bulharskom pobreží Čierneho mora začalo písať svoju históriu už v roku 4600 pred naším letopočtom. Vďaka svojej strategickej polohe vždy dôležitým prístavom. Rovnako ako v niekoľkých ďalších mestách v regióne, aj vo Varne sa ľudia usadili už v praveku.

4. Bratislava

Bratislava je vlastne najmladším hlavným mestom v Európe, no história tohto miesta siaha omnoho ďalej. Prvé stopy trvalého osídlenia sú tu spojené s mladšou kamennou dobou, teda neolitom, okolo roku 5000 pred naším letopočtom.

V priebehu rokov bola Bratislava ovplyvnená Rakúšanmi, Bulharmi, Chorvátmi, Nemcami, Maďarmi, Židmi, Srbmi, Čechmi a Slovákmi.

3. Nitra

Aj toto slovenské mesto vzniklo približne v rovnakom čase ako Bratislava. Existujú aj archeologické dôkazy, ktoré naznačujú, že ľudia (striedavo) žili v oblasti okolo Nitry už pred 30 000 až 25 000 rokmi.

V Nitre žilo veľa rôznych národov a prví Slovania prišli v 5. storočí n. l.

2. Argos

Celé Grécko má bohatú históriu a Argos bol jedným z prvých mestských štátov alebo polis starovekého Grécka. No jeho história siaha ešte ďalej, neďaleko úpätia kopca Aspida sú dôkazy o neskoroeneo­litickej dedine, ktorá ukazuje, že Argos bol nepretržite obývaný najmenej od roku 5 000 pred naším letopočtom.

1. Plovdiv

Dejiny bulharského mesta siahajú do čias okolo roku 6000 pred Kristom. Po celom Plovdive sú archeologické pozostatky, ktoré ukazujú, že ľudia sa v tejto oblasti usadili pred viac ako 8 000 rokmi.

Počas dlhej histórie mesta si ho podmanilo niekoľko rôznych národov, vrátane Trákov, Macedóncov, Rimanov, Byzantíncov, osmanských Turkov, Peržanov, Slovanov, Húnov, Keltov a Bulharov. Každá z týchto skupín tu zanechala trvalú stopu.

Jednou z najznámejších pamätihodností Plovdivu je starorímske divadlo, ktoré bolo postavené pred viac ako 2 000 rokmi a dodnes sa využíva ako koncertné miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa