Opustená sovietska nukleárna raketová základňa láka ukrytá v hustom lese

Niektorí ho nazývajú miestom duchov, pretože sa po celé desaťročia neobjavovalo na žiadnych mapách - tajné mesto, ktoré na vrchole studenej vojny pravdepodobne ukrývalo smrtiaci arzenál jadrových zbraní, schopných zničiť veľké západné mestá.

22.04.2021 07:00
debata (10)

Iní idú ešte ďalej a hovoria o ňom ako o poľskom Černobyle, pretože utajovanie vyvolávalo množstvo podozrení okolo možnej rádioaktivity v zóne, píše CNN.

Sovietsky zväz odmietol podozrenia, že by skladoval v Poľsku jadrové rakety, no archeológovia, ktorí sa pustili do skúmania archívov a odtajnených satelitných snímok si myslia opak.

Rakety sa podľa odborníkov plánovali použiť ako taktická zbraň zameraná na mestá ako Amsterdam a Paríž. Sila hlavíc sa pohybovala od asi 0,5 do 500 kiloton.

Skladovacie komory dlhé asi 70 metrov a vysoké asi 10 metrov, dnes obliehajú vandali, betónové steny sú pokryté grafitmi.

Celé miesto podľa sovietskych plánov vybudovali a financovali Poliaci. Dokončili ho v roku 1969. Celá oblasť bola navyše vylúčená z poľskej jurisdikcie, bolo to de facto ruské územie.

Počas komunistickej éry bola zóna jedným z najlepšie strážených tajných miest v Európe. Pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 bolo toto miesto prístupné iba pre majiteľov špeciálneho preukazu. Všetci ostatní sa držali ďalej a tvárili sa, že o mieste nič nevedia.

Na vrchole studenej vojny tu bolo umiestnených 12 000 sovietskych vojakov. Komplex bol súčasťou vojenských plánov Varšavskej zmluvy, ktoré zahŕňali mohutné cvičenia, ktoré pripravovali pozemné a vzdušné sily na inváziu na Západ. Viedla tam iba jedna cesta, jedna železničná trať, ktorá sa končila za elektrickými plotmi.

Dnes je Borne Sulinowo, v severopoľskom západopomoranskom regióne, vzrušujúcim cieľom hľadačov dobrodružstva. Okrem pomerne neznámeho pozostatku sovietskej éry s veľmi temnou minulosťou tu nájdu aj nádhernú prírodu.

Cesta k základni nie je vôbec jednoduchá, zo Štetína, hlavného mesta regiónu, treba prejsť dlhú cestu poľskými prevažne vidieckymi nížinami, terénom, ktorý stále nesie dedičstvo studenej vojny. A potom ešte ďalej, hustými lesmi.

Väčšinu infraštruktúry, ktorú neskôr využili Sovieti, vybudovali ešte pred nimi Nemci. Boli tu kasárne pre vojakov, železnica a obrovský vojenský nemocničný komplex, ktorý dnes stojí opustený a jeho pozostatky lákajú zvedavých návštevníkov – bezpečnostné ploty a ostnaté drôty sú už dávno preč.

Borne Sulinowo sa časom premenilo na obytnú štvrť. Po odchode Sovietov sa kasárne prebudovali na byty. Prisťahovali sa do nich ľudia z celého Poľska, pretože bol lacné. Teraz ich tu žije asi 5 000.

Aj niektoré budovy občianskej vybavenosti sa obnovili – nemocnica, domov ošetrovateľskej a rehabilitačnej starostlivosti.

V meste však stále badať stopy minulosti a niektoré budovy doposiaľ chátrajú. Borne Sulinowo by rado zo seba spravilo turisticky príťažlivé miesto, a tak prilákalo aj investorov. Ponúkať chce kombináciu divočiny a sovietskej histórie.

Okolité lesy sú plné jazier, potokov, riek a rybníkov a sú ideálne pre cykloturistiku a pešiu turistiku počas letnej sezóny. Darí sa tu aj zvieratám – diviakom, jeleňom, bažantom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rakety #Sovietsky zväz