Najstaršej talianskej kaviarni hrozí zánik. Odíde s ňou kus Benátok?

Mnoho kaviarní, reštaurácií a ďalších firiem po celom svete zatvára svoje prevádzky v dôsledku opatrení pre nepoľavujúcu pandémiu. Rovnako hrozí zánik aj jednej z najikonickejších pamiatok v Benátkach.

15.02.2021 07:00
debata

Slávna kaviareň Caffè Florian na námestí svätého Marka je najstaršou kaviarňou v Taliansku – 29. decembra oslávila 300. výročie svojho otvorenia, píše Matadornetwork. Domácich aj turistov očarúvala svojím ozdobným interiérom z 18. storočia, ponúkala vynikajúce menu. Hovorí sa, že so zatvorenou kaviarňou odíde aj kúsok Benátok.

Pandémia však tvrdo zasiahla aj Caffè Florian a tržby jej vlani poklesli o 80 percent. Doposiaľ prežila len vďaka podpore akcionárov a finančnej pomoci banky. Dátum znovuotvorenia zatiaľ nie je jasný, budúcnosť je znepokojivá.

Kaviareň po prvý raz otvorili v roku 1720 a je už stovky rokov obľúbeným miestom mešťanov, návštevníkov, ale aj umelcov a intelektuálov ako Charles Dickens, Ernest Hemingway či Friedrich Nietzsche. Nakrúcali sa tu tiež rôzne hollywoodske filmy, napríklad Talentovaný pán Ripley.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #kaviareň #pandémia #koronavírus #Covid-19