Gréci možno prídu o jedinú zoo. Má 2000 zvierat a mesačné výdavky 200 000 eur

V jedinej gréckej zoologickej záhrade je čas kŕmenia a jedna z opíc si berie toľko mandarínok, koľko unesie. Akoby si robila zásoby, píše agentúra AP.

21.02.2021 07:00
debata

Po zhruba troch mesiacoch prerušenia prevádzky tejto zoologickej záhrade hrozí, že sa zatvorí natrvalo. Ocitla sa totiž bez príjmov od návštevníkov a na rozdiel od iných európskych zoologických záhrad nemá dostatočnú vládnu podporu.

Attický zoologický park tak čelí s ťažkosťami veľkým výdavkom, ktoré si vyžaduje kŕmenie a dobrá starostlivosť o zhruba 2000 zvierat.

„V súčasnom stave môžeme pokračovať ďalší mesiac a potom neviem, čo bude,“ uvádza zakladateľ a riaditeľ záhrady Jacques Lesueur.

Podobne ako iné podniky, ktoré sa museli dočasne zatvoriť kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu, má zoologická záhrada veľké prevádzkové náklady.

Kvôli výdavkom na platy, jedlo, lieky a ďalšie potreby sa náklady na starostlivosť o zvieratá vyšplhajú každý mesiac na 200.000 eur. „To je ten rozdiel medzi nami a mnohými ďalšími podnikmi: keď sa zatvoria, tak sa zatvoria. My sme zatvorení, ale vlastne stále otvorení,“ povedal Lesueur.

Záhradu založili v roku 2000 a leží na ploche asi 20 hektárov v meste Spata neďaleko Atén. V zoo je asi 290 druhov zvierat, od slonov až po malé hlodavce.

Záhrada je zapojená do vzdelávacích aktivít, ochrany zvieracích druhov a chovu. Je tiež členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA), ktorá má 400 členov.

Po jarnej dvojmesačnej uzávere sa musel zoologický park znovu zavrieť 7. novembra, čo mu spôsobuje ťažkosti. Zoo je otvorená celoročne, Gréci ju však navštevujú skôr v chladnejšom období. Počas leta „totiž Gréci chodia na pláže, navštevujú ostrovy a nechodia do zoo“, hovorí Lesueur.

Vstupné, predaj jedla, pitia či suvenírov a iné platby od návštevníkov tvoria až 99 percent príjmov záhrady. Strata za každý mesiac uzávery je teda citeľná, a to dvojnásobne platí o decembri, keď sa záhrada vďaka vianočným sviatkom zvyčajne zaplní.

Dodávatelia ale prejavujú pochopenie a sú ochotní počkať na zaplatenie tovaru. Dve tretiny zamestnancov využívajú štátnu podporu a nový štátny program by mal pokryť všetky januárové náklady na výplaty, povedal riaditeľ.

Zoo tiež predalo so zľavou 5000 vstupeniek, ktoré návštevníci budú môcť uplatniť po ukončení uzávery. To podľa riaditeľa pomohlo zaplatiť decembrové výplaty.

Uzávera dolieha tiež na obyvateľov záhrady, ktorí sú zvyknutí na zástupy ľudí. Skoro tri mesiace však nevideli nikoho iného ako svojich ošetrovateľov. Keď minulý týždeň reportér agentúry AP zoo navštívil, tak sa veľa zvierat a vtákov priblížilo, aby ho lepšie videli.

„Zvieratám návštevníci chýbajú, sú súčasťou ich života,“ uviedol Lesueur. „Všetky naše zvieratá sa narodili v zoo, na ľudí sú zvyknuté,“ dodal.

Lesueur sa optimisticky domnieva, že zoologická záhrada sa bude môcť znovu otvoriť do niekoľkých týždňov. Atény a ich okolie sú ale oblasťou, ktorú epidémie postihla najviac, a úrady zvažujú, že zavedú prísnejšie opatrenia.

„Ak zostaneme zavretí ďalšie dva alebo tri mesiace, tak naozaj neviem, čo sa stane,“ uviedol riaditeľ záhrady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zoo