Odpratávačom snehu zo striech ide o život. Jediná chyba môže byť poslednou

Posledné týždne zasypáva švédske hlavné mesto pravidelná snehová nádielka, a tak vtáky zhromažďujúce sa obvykle na strechách domov uvoľnili miesto armáde čističov, ktorí kvôli bezpečnosti odpratávajú zo striech napadaný sneh, napísala agentúra AFP.

28.02.2021 07:00
debata

Zatiaľ čo sa na okraji čiernej plechovej strechy desať metrov nad zemou snažia Andrei Plian a Alex Lupu zmiesť hrubú bielu snehovú perinu z budovy v štokholmskom historickom centre Gamla Stan, ich kolega stráži dole na chodníku, aby včas varoval chodcov.

U mnohých by táto práca vyvolávala ochromujúce závraty, ale Plian a Lupu, pre ktorých je pohyb na strechách profesiou, si nájdu chvíľu aj na to, aby mohli obdivovať výhľad. „Keď ste hore na streche a pozeráte sa na nebo, cítite tú slobodu,“ povedal AFP Plian, ktorý akoby ani nevnímal okolitý chlad.

Istený lanami, karabínami a bezpečnostným postrojom vylezie po niekoľkých posledných priečkach po rebríku pripevnenom ku streche, a potom už pokojné ticho mrazivo slnečného februárového rána rozbijú cinkavé nárazy lopaty o plech.

Neustále odpratávanie snehu z mestských striech sa v prvom rade a predovšetkým robí s ohľadom na bezpečie chodcov, ale tiež kvôli uchovaniu budov, z ktorých niektoré sú staré stovky rokov. „Keď sa na streche nahromadí priveľa snehu, je príliš ťažký, a preto je potrebné ho odpratať,“ hovorí tridsaťšesťroč­ný Plian.

Na strechách pracuje desať rokov a pohybuje sa po nich skúsene a so sebadôverou. Prácu treba zvládnuť čo najrýchlejšie, pretože na odpratávanie snehu čakajú ďalšie strechy, ale prioritou zostáva bezpečnosť.

„Zakaždým musíte myslieť na bezpečnosť, to je pravidlo číslo jeden. Tu nie je priestor na chyby. Keď urobíte jednu chybu, môže byť vaša posledná,“ dodal Plian.

Jeho slová potvrdzuje prípad kolegu, ktorý sa začiatkom februára vážne zranil pri upratovaní strechy v severošvédskom meste Umea. Podľa predbežného vyšetrovania na sebe nemal bezpečnostný postroj.

Podľa švédskeho práva sú majitelia nehnuteľností zodpovední za odpratanie snehu a ľadu zo svojich budov, ak hrozí, že by mohol spadnúť a niekoho zraniť. Ale nehody tohto druhu sú zriedkavé.

„Ak sa pamätám, za posledných 20 alebo 30 rokov tu boli len dve také úmrtia,“ povedal Staffan Moberg, hovorca poisťovacej skupiny Svensk försäkring. Jednou z obetí bol 14-ročný chlapec, ktorého v roku 2002 zasiahol veľký kus ľadu, ktorý spadol z budovy na štokholmskej hlavnej obchodnej triede Drottninggatan.

Moberg dodal, že si poisťovňa nevedie štatistiku o nehodách, pretože ak už k nim príležitostne dôjde, nie sú prevažne smrtiace a len zriedka sú vážnejšie.

Napriek tomu sa po každej novej snehovej prehánke na chodníkoch a fasádach okamžite objavia nápisy varujúce chodcov pred rizikom padajúceho snehu a ľadu s poznámkou, že majiteľ budovy čaká na príchod strešných odpratávačov.

Kým Plian a Lupu majú plné ruky práce na streche, ich kolega Fredrik Ericsson zaisťuje bezpečnosť chodcov dole. Organizuje prevádzku s pomocou signálu prenikavo znejúcej píšťalky. Keď odpíska raz, odpratávanie snehu na streche ustane, aby mohli ľudia prejsť. Dvojité pisknutie znamená, že dole nikto nie je a je možné pokračovať v práci.

Ericsson priznáva, že jeho úloha nie je ľahká, pretože ľudia často práce na streche nevnímajú a niekedy úmyselne ignorujú. „Nerešpektujú pokyny, snažia sa prejsť a musím na nich kričať,“ dodal. „Nechápu, že je to nebezpečné.“

debata chyba
Viac na túto tému: #strecha #Švédsko #sneh