Prostitútky z centra von! Slávna štvrť červených svetiel sa má definitívne odsťahovať

Turisti prídu v Holandsku o jednu atrakciu. Amsterdam plánuje presunúť štvrť červených lucerien z centra mesta do nového zariadenia, ktoré postaví na tento účel. Metropola tak podľa novonavrhovaných predpisov z oblasti cestovného ruchu dobrovoľne príde o červeno podsvietené výklady, kde sa ponúkajú špecifické služby.

27.03.2021 07:00
debata (1)

Vlani v apríli Amsterdam zakázal zájazdy do tejto známej štvrte, ktorá sa nazýva aj De Wallen, v snahe regulovať návštevnosť. Teraz ide mesto ešte o krok ďalej a plánuje nadobro zavrieť okná nevestincov a vysťahovať celé „erotické centrum“ z mesta, píše Lonely Planet.

Sexuálne pracovníčky budú môcť presunúť svoje podnikanie z ulíc Singelu a De Wallenu do nového účelového centra, o ktorého umiestnení sa ešte len rozhodne.

Starostka Amsterdamu Femke Halsema uviedla, že chce bojovať proti nárastu obchodovania s ľuďmi zaistením bezpečného prostredia. Vyjadrila tiež znepokojenie nad premávaním sa „civiacich turistov“ v štvrti červených svetiel.

Myšlienka presunúť nevestince z centra Amsterdamu nie je nová. Keď sa návrh objavil prvý raz, lobistická skupina známa ako Red Light United uviedla, že 90 % (zo 170) opýtaných sexuálnych pracovníčok chcelo pokračovať v práci na svojom súčasnom mieste.

„Premiestnenie týchto pracovísk nie je možné, pretože potom zákazníci nebudú vedieť, kde nájsť sexuálne pracovníčky,“ uviedla vtedy aktivistka a sexuálna pracovníčka Foxxy pre noviny Het Parool.

A zmeny by pritom chcela holandská metropola zavádzať aj v ďalších oblastiach. Turistom by mali už čoskoro zakázať návštevu slávnych amsterdamských kaviarní, kde sa predáva kanabis.

Pred pandémiou sa Amsterdam potýkal s obrovskou návštevnosťou, množstvá turistov zapĺňali ulice a až obťažovali domácich. V roku 2018 navštívilo mesto devätnásť miliónov turistov, čo je obrovský nepomer k 850 000 oby­vateľom Amsterdamu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #štvrť červených lucerien