Múr nárekov, Krížová cesta aj Svätý hrob sú biele. Jeruzalem je po rokoch pod snehom

Obyvateľov Jeruzalema vo štvrtok ráno prekvapila snehová pokrývka, podľa denníka Haarec prvá za šesť rokov. Snežiť v Jeruzaleme začalo v stredu popoludní a zhruba desať centimetrov napadlo cez noc. Biela vrstva tak ráno pokrývala Múr nárekov, Skalný dóm a ďalšie významné pamiatky. Sneh narušil dopravu a školákom sa začala výučba neskôr.

18.02.2021 15:00
Izrael, sneh, Jeruzalem Foto: ,
Sneh na Skalnom dóme v Starom meste Jeruzalema.
debata

V jeruzalemskom Starom meste sa deti guľovali, zatiaľ čo do svätostánkov na rannú modlitbu mierili židia, kresťania a moslimovia.

Snehová nádielka do Jeruzalema prilákala obyvateľov ďalších častí krajiny. „Prišli sme z Tel Avivu, aby sme sa hrali v snehu,“ povedal agentúre Reuters Ben Miller. „Sneh v Jeruzaleme máme zriedka. Naposledy to podľa mňa bolo v roku 2013,“ dodal.

Husto snežiť začalo v stredu, čo viedlo k prerušeniu verejnej dopravy a zablokovaniu vjazdu do Jeruzalema. Neskôr sa doprava obnovila.

Sneh na židovskom cintoríne na Olivovej hore.
Skalný dóm v Jeruzaleme pod snehom.
+6Snehuliak s rúškom v Jeruzaleme.

V niektorých oblastiach s väčšou snehovou nádielkou zostali cez deň podľa Haarecu školy zatvorené, v Jeruzaleme sa začala výučba neskôr. Uzavrelo sa tiež niekoľko prírodných parkov a turistických chodníkov.

Cez noc snežilo aj vo výšinách na severe Západného brehu Jordánu, v Galilei a na Golane. Na úpätí hory Hermon napadlo 60 centimetrov, snežiť tam má podľa predpovede aj počas štvrtka.

Snežilo tiež na juhu v obci Micpy Ramon. Tam sa ale pokrývka rýchlo roztopila.

V priebehu dňa má sneženie slabnúť. V piatok bude podľa predpovedí v severnom a centrálnom Izraeli chladno a má pršať. Otepliť sa má až v sobotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #sneh