Obľúbené letovisko dostane 5. najväčšie vyhliadkové kolo sveta. Výhľad bude 50 km

Z egyptskej metropoly do púšte k pyramídam je to kúsok cesty. Onedlho bude možné obdivovať tieto starobylé hrobky priamo z Káhiry, z povznášajúcej vtáčej perspektívy.

04.04.2021 07:00
debata
Pyramídy pri Káhire Foto: SHUTTERSTOCK
Giza, pyramídy, Egypt, Káhira, Gíza Pyramídy pri Káhire

Nový vyhliadkový kolotoč Cairo Eye (Káhirské oko) bude s výškou 122 metrov najväčší na Africkom kontinente a piaty najväčší na celom svete, píše Matadornetwork.

Vďaka jeho polohe v centre mesta, na ostrove Gezira v strede Nílu, prinesie skutočne unikátne výhľady na celé široké okolie až do vzdialenosti 50 kilometrov. Dovidieť z neho na Veľkú pyramídu v Gize aj na majestátnu Sfingu.

Podľa Egypt Today guvernér Káhiry Khaled Abdel Aal na tlačovej konferencii uviedol: „Káhirské oko bude hrať strategickú úlohu v rozvoji udržateľného cestovného ruchu v súlade s víziou Egypta do roku 2030. Projekt dopĺňa úsilie o zmenu a modernizáciu hlavného mesta…" Káhira očakáva, že vyhliadkové kolo jej pritiahne viac turistov, ktorí ju zvyčajne obhádzajú a rovno mieria do Gizy.

Ruské kolo v hodnote 311 miliónov dolárov (255 miliónov eur) bude mať 48 kabínok, z ktorých každá pojme až osem turistov. Vedľa bude reštaurácia, kaviarne, prístav pre lode a hala na spoločenské akcie.

Od samotnej realizácie má však Cairo Eye ešte ďaleko. Zámer oznámilo mesto začiatkom tohto roka s tým, že otvoriť by ju chcelo v roku 2022. Pred začiatkom výstavby je však potrebné vyriešiť ešte niekoľko problémov, ako je napríklad povestná káhirská zlá doprava či samotné husté osídlenie plánovaného miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Káhira #ruské kolo