Ako sa z malého ostrova pri Neapole o rok stane 'hlavné mesto' Talianska

Malý ostrovček v Neapolskom zálive sa koncom januára dostal do povedomia, keď ho vymenovali za Talianske hlavné mesto kultúry na rok 2022. Procida na "konkurze" porazila ďalších deväť silných kandidátov a stala sa vôbec prvým ostrovom, ktorému udelili tento titul.

29.04.2021 07:00
debata

So svojím maličkým satelitným ostrovom Vivara je mestskou časťou metropolitného mesta Neapol v regióne Kampánia. No jeho 4,1 km2 zatieňujú jeho známejší a väčší súrodenci, neďaleká Ischia a Capri.

Pôvabný ostrov s farebnými domčekmi, dvomi prístavmi a opevnenou stredovekou dedinou na kopci sa pravidelne zaplní len v letných mesiacoch, keď sem prídu na dovolenky Neapolčania. Láka na čarovné úzke uličky lemované kaviarňami, historické pamiatky, nádhernú prírodu a takmer prázdne pláže, píše CN Traveler.

Keď Procidu vyhlásili za budúcoročné hlavné mesto kultúry celej krajiny, jej 10 500 obyvateľov zajasalo. Ostrov dostane milión eur a počas roka zrealizuje 44 projektov – týkajúcich sa umenia, oživenia mesta, udržateľného rozvoja životného prostredia – do ktorých sa zapojilo 240 umelcov a 40 originálnych di­el.

„Chceli sme dokázať, že kultúrne bohatstvo Talianska sa nenachádza iba vo väčších mestách, ale aj na miestach, ktoré sa považujú za malé, ba dokonca okrajové – ako naše ostrovy a komunity,“ povedal Agostino Riitano, projektový manažér zodpovedný za kandidatúru Procidy.

Ostrov sa z vyznamenania teší, no zároveň si chce uchovať svojho ducha, tradície a korene. Procida bola odjakživa rybárskym ostrovom. Preto sem aj prichádza menej turistov, skôr tí, čo preferujú komorné prostredie.

Nie sú tu žiadne dizajnérske obchody alebo luxusné kúpele, to nepatrí k tamojšej prirodzenosti. Ako hovoria domáci, jednou z hlavných atrakcií na Procide je pokoj.

Medzi najkrajšie pamiatky Procidy patrí kostol Chiesa di Santa Maria della Pieta z 18. storočia s ikonickou barokovou zvonicou a citrónovo žltý kostol Santa Maria delle Grazie z roku 1679.

Neďaleko na kopci sa rozprestiera Marina Corricella, najstaršia rybárska dedina v Procide.

Ďalšou známou pamiatkou je Terra Murata, opevnená stredoveká pevnosť na najvyššom a najsevernejšom cípe ostrova. Nachádza sa tu palác Palazzo D'Avalos zo 16. storočia, ktorý býval sídlom vládnucej rodiny na ostrove.

Medzi najkrajšie pláže Procidy patrí Pozzo Vecchio s čiernym pieskom, spiaggia Chiaia na východe s výhľadom na Ischiu, s priezračnou plytkou vodou a dramatický pozadím skalnatých útesov. Najdlhšia a najodľahlejšia je Ciraccio.

Procida sa môže pochváliť aj chránenou prírodnou rezerváciou Isola di Vivara, ktorá sa rozkladá na jej malom satelitnom ostrovčeku v tvare polmesiaca. S hlavným ostrovom je spojený dlhým mostom. Je v súkromnom vlastníctve, ale návštevníkom je otvorený niekoľkokrát týždenne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #kultúra