Nový bič na preplnenosť: Celé Toskánsko sa stane jedným veľkým múzeom

Fotka Botticelliho Venuše a Michelangelovho Dávida, vyhliadka z vrcholu slávnej katedrály Duomo, návšteva galérie Uffizi - jedného z najpopulárnejších múzeí na svete. Dnes sú toto všetko len spomienky, no v časoch pred pandémiou mala Florencia vážne problémy so záľahami turistov.

05.04.2021 07:00
Florencia, Galéria Uffizi Foto:
Florencia, galéria Uffizi. Ilustračné foto.
debata

V najrušnejších časoch sa 12 000 návštevníkov denne chcelo naraz pokochať dielami svetových umelcov, pred ktorými stálo v radoch aj celé hodiny, píše CNN.

Slávna florentská galéria sa právom zaradila na zoznam miest, ktoré každý pravý cestovateľ musí navštíviť aspoň raz za život. No zážitok to nebol povznášajúci, ale skôr stresujúci – všade davy, navyše mnohí turisti nevychovaní, bez úcty k umeniu.

Vandalizmus zašiel dokonca tak ďaleko, že florentské úrady sa rozhodli zorganizovať kampaň podporujúcu dobré správanie (Enjoy Respect Florence) a zaviesť pokuty až do výšky 500 eur pre tých, čo tu piknikovali, posedávali alebo dokonca sprejovali na monumenty graffiti.

Dnes sú, samozrejme, tieto problémy od Florencie na míle vzdialené, no prv, než sa globálny turizmus znova obnoví, chce mesto v centre Toskánska spraviť opatrenia, aby k podobným stavom v budúcnosti nedochádzalo.

Jedným zo spôsobov je podľa riaditeľa Uffizi presmerovanie návštevníkov preč zo samotnej Florencie. Nový koncept Uffizi Diffusi, teda Rozptýlené Uffizi, navrhuje, že umelecké diela uložené v depozite Uffizi sa budú vystavovať v okolí, po celom Toskánsku, čím sa z najslávnejšieho talianskeho regiónu stane jedno veľké „roztrúsené“ múzeum.

Mestá a dediny v Toskánsku teraz majú za úlohu vytipovať budovy, ktoré by sa potenciálne mohli stať výstavnými priestormi.

Riaditeľ Uffizi Eike Schmidt pre CNN povedal, že chce vytvoriť nový typ cestovného ruchu, ktorý pomôže tiež miestnym ekonomicky aj kultúrne a zároveň turistov zavedie aj na miesta, kde samotné diela vznikali.

Vytvoriť by sa takto malo 60 až 100 nových výstavných miest, medzi nimi vila, ktorá kedysi patrila rodine Mediciovcov v Montelupo Fiorentino, prístavné mesto Livorno, kúpeľné mesto z belle epoque Montecatini Terme, secesné pobrežné mesto Viareggio, Seravezza a Lucca.

V Uffizi stále ostane viac ako 3 000 umeleckých diel. Prvú fázu projektu chcú spustiť ešte toto leto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #florencia #Toskánsko #Uffizi