Komplexná prestavba Námestia Majstra Pavla bude pokračovať aj v tomto roku

Mesto Levoča pokračuje v komplexnej prestavbe Námestia Majstra Pavla. Ďalšie práce v rámci druhej etapy sa budú vykonávať v tomto roku, od mája až do decembra. Samospráva už vyhlásila verejné obstarávanie na dodávateľa prác, ich predpokladaná hodnota je približne jeden milión eur bez DPH.

03.03.2021 17:50
Levoča, Námestie Majstra Pavla Foto:
Levoča, Námestie Majstra Pavla
debata

Ako vyplýva z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, pôjde o rekonštrukcie povrchov niektorých ciest a chodníkov, vodovodu a vodovodných prípojok, odkanalizovania, elektrických rozvodov, verejného osvetlenia, ale aj prvkov drobnej architektúry. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 29. marca do 10:00.

V rámci postupnej obnovy Námestia Majstra Pavla sa už podarilo zrealizovať opravy v severnom parku. V roku 2013 ukončili práce v rámci prvej etapy prestavby námestia, zamerané boli na jeho južnú časť. S kompletnou rekonštrukciou východnej časti historického námestia začali stavbári v roku 2018.

Ďalšími avizovanými prácami sa druhá etapa obnovy námestia ukončí. „Prestavba námestia v ďalšom období sa bude realizovať v závislosti od finančného potenciálu mesta,“ informovala samospráva.

Tento projekt nie je financovaný zo zdrojov Európskej únie, mesto však získalo dotáciu z Ministerstva financií SR. Ako doplnil primátor mesta Miroslav Vilkovský, za uplynulé roky išli do obnovy námestia približne tri milióny eur, a to z rozpočtu mesta, ministerstva aj Prešovského samosprávneho kra­ja.

Projekt vychádza z celkovej koncepcie rekonštrukcie Námestia Majstra Pavla. Návrhu predchádzal architektonicko-historický prieskum, v rámci ktorého preštudovali jednotlivé vývojové fázy a zásahy do námestia.

Tie zmeny námestia, ktoré na pôvodne trhové námestie mali pozitívny vplyv ako severný park či výsadba zelene po obvode námestia, sa samospráva rozhodla zachovať.

Naopak, z námestia by chceli odstrániť viaceré zásahy z obdobia socializmu či historizujúce prvky, ktoré však nezodpovedali skutočnosti a histórii námestia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča