Mestská veža v Trnave bude prístupnejšia pre sluchovo a zrakovo znevýhodnených

Dominanta Trnavy, takmer 60 metrov vysoká mestská veža na Trojičnom námestí sa stane dostupnejšou a zrozumiteľnejšou pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených návštevníkov.

04.03.2021 14:15
Trnava Foto:
Trnava
debata

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism získala grant vo výške 42.595 eur na projekt Mestská veža pre všetkých. V rámci neho vytvorí hovoriacu dotykovú knihu i 3D modely pamiatok trnavského regiónu, informoval zastupujúci výkonný riaditeľ OOCR Alexander Prostinák.

„Majorita si vo väčšine neuvedomuje bariéry, na ktoré narážajú ľudia s takýmito hendikepmi,“ uviedol Prostinák.

OOCR preto plánuje doplniť existujúce informačné kiosky v mestskej veži o videá, ktoré pretlmočia informácie z panelov do slovenského posunkového jazyka a iných prvkov určených pre nepočujúcich návštevníkov.

Návštevníkov s poruchami zraku prevedie hovoriaca dotyková kniha po regióne Trnava a zoznámi ich s najzaujímavejšími budovami Trnavy a jej okolia.

„Pomocou reliéfov, audio opisu a iných foriem pomôže urobiť si predstavu ako budovy vyzerajú. Audio komentár bude sprevádzať ruky ‚čitateľa‘ po jednotlivých reliéfnych platniach,“ informoval Prostinák.

Ďalšia časť projektu, ktorý získal finančnú podporu z grantového systému Trnavského samosprávneho kraja, sa venuje tvorbe trojdimenzionálnych modelov pamiatok regiónu s využitím fotometrie, 3D modelovania a 3D tlače.

„Pri tvorbe týchto modelov je najskôr potrebné zdokumentovať aktuálny stav budov vytvorením stoviek fotografií, ktoré sa následne softvérovo spracujú do digitálneho modelu. Počítame aj s prekladom niektorých textov do anglického a nemeckého jazyka, ktoré následne využijeme v podobe Braillovho písma,“ doplnil Prostinák.

Projekt Mestská veža pre všetkých sa bude realizovať v priebehu roka 2021, začať by mali už v marci. Slúžiť turistom by mal od jesene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava