Zoznamovanie ortodoxných je v čase pandémie ťažké. Na pomoc prišiel Projekt 252

"Terasa s výhľadom na Jeruzalem. Počítajte s teplým oblečením. Nápoje zadarmo! Ideálne miesto i pre žiadosť o ruku!" Text nedávno zverejneného inzerátu v aplikácii ponúkajúcej nezadaným ortodoxným židom miesto na stretnutie môže pôsobiť nemiestne. S pandémiou Covidu-19 a zatvorením miest, kde sa obvykle silne veriaci mladí ľudia stretávali, sa ich schôdzky presunuli na záhrady, terasy a dvory ľudí, ktorí chcú mladým ľuďom pomôcť s hľadaním spriaznenej duše, napísala agentúra AFP.

14.03.2021 07:00
debata

Židovský náboženský zákon (halacha) zakazuje mimomanželské sexuálne styky. Slobodný muž a žena spolu nesmú zostať sami v jednej miestnosti a nesmú sa ani vzájomne dotýkať.

U ortodoxných židov majú predmanželské schôdzky prísne pravidlá a potenciálnych manželov často zoznámi sprostredkovateľ.

Stretnutia sa vo väčšine prípadov konajú v kaviarňach alebo hotelových lobby, kde je možné v pokoji diskutovať a napriek tomu zostať všetkým na očiach.

Počas epidémie, ktorá si v Izraeli vyžiadala vyše 4800 životov a napriek masívnemu plošnému očkovaniu ustupuje len pomaly, sú podobné miesta na stretávanie vzácne.

V Jeruzaleme sú lavičky na promenáde pozdĺž bývalej železničnej trate i vo verejných parkoch počas zimných slnečných dní neustále obsadené ľahko rozoznateľnými pármi. Mladé ženy majú dlhé rukávy a sukne až po zem, muži majú na hlave kipu. Dvojica v úctivej vzdialenosti vedie dlhý tichý rozhovor.

Niektoré dni je však na stretnutie na lavičkách príliš zima, vysvetľuje Naama Avidanová, 40-ročná silne veriaca židovka a matka piatich detí, ktorá vo svojej domácnosti prijme každý týždeň niekoľko takých párov so záujmom o cudné milostné schôdzky.

„Kvôli korone naozaj nemajú kam ísť. Je príliš zima na prechádzky vonku, hlavne v Jeruzaleme,“ vysvetľuje žena vo svojom skromnom prízemnom byte.

Dnes cez dvor do miestnosti vedľa bytu prichádzajú oddelene muž a žena. Žalúzia, ktorá miestnosť oddeľuje od bytu, je napoly stiahnutá. Naamin manžel Amiel prichádzajúcim nalieva čaj.

„Prišli aj napriek ťažkostiam spojeným s obmedzením pohybu po meste, pretože svadba nie je niečo, čo by ste mohli dlho odkladať,“ hovorí Amiel Avidan.

Podľa údajov ministerstva pre náboženské záležitosti vlani klesol počet svadieb o desať percent v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

Táto skutočnosť je veľmi znepokojujúca najmä pre ortodoxných židov, ku ktorých náboženským povinnostiam patrí svadba a založenie rodiny.

„Je menej svadieb, menej schôdzok, všetko je spomalené. Viem o pároch, ktoré neustále odďaľujú svadbu kvôli lockdownu,“ vysvetľuje Naama Avidanová.

„Svadby sú pritom veľmi dôležité. Chceli sme prispieť, ako sme mohli, aby tieto stretnutia pokračovali,“ dodáva Avidanová.

Naama a Amiel zadarmo hostia neznámych ľudí vo svojom byte. Podľa židovských tradícií je napomáhanie stretnutiu muža a ženy, ktorí sa vezmú, takzvanou micvou, teda dobrým skutkom, ktorý prispeje k zabezpečeniu miesta v raji.

Aplikácia na vyhľadávanie miest na stretnutia je určená ortodoxným židom, niekedy ju však využijú aj ultraortodoxní židia (charedim), ktorí zvyčajne nepoužívajú moderné technológie.

Rovnako ako manželia Avidanovci svoje príbytky pre tento typ stretnutí ponúka ďalších 250 rodín, vysvetľuje tvorca aplikácie Curiel Gabizon.

Tento ortodoxný žid a otec rodiny aplikáciu vyvinul v júni v rámci projektu, ktorý zahŕňa napríklad aj zoznamovacie videohovory.

„Oženil som sa pred šiestimi rokmi po tom, čo som sa stretol s 252 ženami,“ vysvetľuje Gabizon, ktorý sa domnieva, že ho „Boh vystavil takej skúške, aby sa z nej poučil“.

„Je to práve moja cesta bojovníka, ktorá ma priviedla k realizácii projektu, ktorý som pomenoval Projekt 252,“ dodáva Gabizon.

debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #Ortodoxní židia