Paradox korony? Pandémia pomohla vrátiť mestá domácim

O negatívnom vplyve pandémie ochorenia COVID-19 sa napísalo už veľa. Ale má aj jeden pozitívny efekt. Podarilo sa jej totiž dosiahnuť niečo, o čo sa donedávna bez úspechu pokúšali mnohí starostovia miest v celej Európe - výrazne znížiť v centrách počet bytov určených na krátkodobý prenájom cez platformu Airbnb a ďalšie. To pomohlo zredukovať ceny dlhodobých prenájmov miestami až o 15 %.

16.03.2021 13:00
Portugalsko, Lisabon, mesiac, noc, spln Foto: ,
Spln nad Lisabonom. Ilustračné foto.
debata

Európske mestá vítajú turistov, ale zároveň popularita ubytovania v súkromných bytoch namiesto v hoteloch viedla k prudkému nárastu cien nehnuteľností aj dlhodobých prenájmov. Výsledkom bolo, že turisti vytlačili z historických štvrtí domácich obyvateľov a premenili ich na „mestá duchov“.

Údaje firiem, ktoré spravujú nehnuteľnosti, ukázali, že v mestách, ako sú Lisabon, Barcelona, Praha či Benátky, niektorí hostitelia po kolapse cestovného ruchu v dôsledku pandémie nahradili dovolenkárov strednodobými až dlhodobými nájomníkmi. Prípadne sa do bytov sami nasťahovali alebo ich predali.

A zároveň údaje analytickej spoločnosti AirDNA odhalili, že počet rezervácií cez Airbnb na minimálne jednu noc v 50 najväčších európskych mestách sa v roku 2020 medziročne znížil o 21,9 %.
Kým niektorí hostitelia v európskych destináciách plánujú návrat k prenájmom cez Airbnb po tom, ako sa turisti vrátia, iní nadobro odišli z tohto trhu.

Vanessa Rola z Lisabonu tiež končí. Prenájom ubytovania turistom jej pomáhal platiť účty za byt vo štvrti Graca. Ďalší rok bez jasnej vidiny konca pandémie už byt bez turistov neutiahne a momentálne je v procese ukončovania nájomnej zmluvy.

V Benátkach, kde údaje AirDNA ukázali medziročný pokles rezervácií cez Airbnb a konkurenčnú spoločnosť Vrbo v januári dohromady o 67 %, aktivisti naliehajú na vládu, aby využila príležitosť a pomohla miestnym obyvateľom získať bývanie za dostupné ceny. Napríklad obmedzením počtu dní na prenájom alebo konverziou prázdnych priestorov na nízkonákladové bývanie.

Pred pandémiou bol prenájom bytu v Benátkach pre normálnych ľudí takmer nemožný, uviedol Marco Gasparinetti zo skupiny Gruppo 25 Aprile. Mesto s počtom iba 60.000 obyvateľov za normálnych okolností navštívi ročne 20 miliónov turistov.

Európski starostovia sa roky bránia zvyšovaniu počtu bytov na prenájom turistom v centrách miest. Chýbajú im štatistiky aj nástroje na presadzovanie obmedzení.

Spoločnosti Airbnb, Expedia, Tripadvisor a Booking.com sa minulý rok v marci dohodli na deľbe údajov so štatistickým úradom Európskej únie o počte rezervovaných nocí a hostí. Údaje za rok 2020 očakáva Eurostat v druhej polovici roka.

Vlani v septembri 22 starostov napísalo eurokomisárke Margrethe Vestagerovej list so žiadosťou o rozšírenie deľby údajov aj na miestne samosprávy, aby mohli zabezpečiť životaschopnosť štvrtí.

S očakávaným návratom cestovného ruchu sa musíme usilovať o jeho udržateľnosť, musíme vytvoriť model, ktorý nebude brániť cestovnému ruchu, ale bude mať obmedzenia, ktoré zabezpečia, že mesto je možné nielen navštevovať, ale v ňom aj žiť a pracovať, vyhlásil Ricardo Valente, člen radnice v portugalskom Porte, ktorý je jedným zo signatárov listu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Airbnb #Covid-19