Hlboko v lesoch sa už 30 rokov ukrýva izolovaná dedina s vysokou pôrodnosťou

Len so solárnou energiou a bez vymožeností moderného sveta, bez áut aj bez televízie. Takto žije vyše 70 ľudí v obci Matavenero, ktorú pred troma dekádami založila uprostred lesov na severozápade Španielska komunita hippie.

02.05.2021 07:00
debata (1)

Táto ekodedina má vlastnú školu, pekáreň aj doktora, a aj keď sa úplne neuzatvára pred svetom, len málo Španielov o nej vôbec počulo, napísal denník El Confidencial.

V obci, ktorá leží v provincii León uprostred hôr, vyznávajú dávne heslo hippie komunity Make Love Not War (Milujte sa, nebojujte).

Podľa denníka El Confidencial majú tiež najvyššiu pôrodnosť v provincii León, ktorá má však celkovo na španielske pomery nízku pôrodnosť.

Komunita víta s otvorenou náručou návštevníkov, ktorí môžu stráviť až desať dní v jej domčeku pre turistov, musia však dodržiavať miestne pravidlá.

Nesmú prísť autom ani na motorke, povolený je iba bicykel. V obci nevládze žiadna hierarchia, všetko patrí všetkým. Tamojšia domáca pekáreň pečie chlieb aj sladkosti pre celú obec, je tu aj knižnica a bar.

Komunita organizuje tiež letné kurzy, v ktorých sa dá oboznámiť s tým, ako sa pečie domáci chlieb či ako sa stavia dom z dreva. Šikovní návštevníci môžu organizovať vlastný kurz a naučiť niečo ostatných.

Ekodedinu Matavenero spoluzaložil v roku 1989 vtedy šesťdesiattriročný Nemec Ulrich Wuttke, ktorému učarovala tamojšia príroda. Dnes v nej žijú ľudia zo Španielska, Dánska, Francúzska, Brazílie, Poľska, Rakúska či Nemecka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #hippies #hippie