Nad Černobyľom lietajú po 35 rokoch "temní" zvedavci, bloger renovuje Pripjať

Na 35. výročie černobyľskej havárie spúšťa Ukrajina letecké prehliadky areálu bývalej jadrovej elektrárne a neďalekého opusteného mesta Pripjať. Miesto najhoršej jadrovej katastrofy si tak záujemcovia teraz môžu prezrieť rovnako, ako ho kedysi videli odvážni hasiči, ktorí doslova zachraňovali svet.

24.04.2021 07:00
Pripjať, Ukrajina Foto:
Ukrajinské mesto Pripjať "zomrelo" po výbuchu v neďalekej jadrovej elektrárni. Kolotoč v miestnom zábavnom parku odvtedy svoje ramená neroztočil.
debata

Prelet, ktoré prevádzkuje spoločnosť Ukrainian International Airlines (UIA), sa uskutoční 25. apríla, teda v predvečer dňa, keď v roku 1986 explodoval černobyľský reaktor č. 4, ktorý vymrštil na oblohu nad Európou rádioaktívny oblak, píše CNN.

Za 2 970 ukrajinských hrivien (asi 90 eur) sa účastníci usadia do osobného lietadla Embraer 195, ktoré vyštartuje z kyjevského letiska Boryspiľ. Odletí na sever, k Černobyľu, a kde sa cestujúcim otvoria panorámy takzvanej mŕtvej zóny okolo elektrárne.

Organizátori sľubujú, že lietadlo preletí nad miestom výbuchu v bezpečnej výške, minimálne 900 metrov, aby výlet neohrozil účastníkov.

Podobné vyhliadkové lety, či lety „nikam“ zaznamenali v poslednej dobe, poznačenej pandémiou, keď sú hranice štátov uzatvorené, vzostup.

Prelety a lety

V Austrálii organizovala spoločnosť Qantas sedemhodinový okružný let nad významnými miestami krajiny. Dopravca Thai Airways predstavil zasa trojhodinový vyhliadkový let nad niektorými z najposvätnejších budhistických miest Thajska, pričom cestujúci počas letu recitovali mantry. Prelet nad miestom katastrofy, ktorý možno zaradiť do takzvaného temného turizmu, je tu však po prvý raz.

Počas letu sa budú dodržiavať bezpečnostné opatrenia proti šíreniu Covid-19. Cestujúci a členovia posádky budú prísne dbať na pravidlá karantény na letisku aj v lietadle.

Nie je to prvýkrát, čo UIA uskutočnila tento druh cesty. Niekoľko predchádzajúcich letov sa vypredalo za dva dni a vyslúžilo si nadšené recenzie účastníkov. Súčasťou výletu je aj možnosť nahliadnuť do pilotnej kabíny a prehliadnuť si Boeing 777 zaparkovaný v Boryspile, píše Lonely Planet.

Aj keď sa exkurzia UIA viac zameriava na oblasť letectva, pokračuje v populárnej tradícii temného turizmu, ktorá pred obmedzeniami spôsobenými pandémiou dokázala prilákať desaťtisíce návštevníkov, ktorí chceli na vlastné oči vidieť miesto desivej katastrofy a opustené mesto Pripjať.

„Renovačné“ práce

„Černobyľ je najúspešnejšou turistickou destináciou na Ukrajine,“ hovorí podľa CNN Jaroslav Jemeljanenko, riaditeľ Černobyľského turné. „Pred karanténou sa počet turistov každý rok zdvojnásobil.“ Po odvysielaní úspešného televízneho seriálu HBO „Černobyľ“, tvorili zahraniční návštevníci 80 % všetkých turistov.

Počas pandémie sú čísla omnoho nižšie. V roku 2020 navštívilo Vylúčenú zónu iba 32 000 ľudí, čo je o 72 000 menej ako v roku 2019.

Aj počas celonárodných obmedzení, ktoré Ukrajina prijala v boji proti novej vlne infekcií, však majú návštevníci o prehliadku Černobyľu záujem. Exkurzie do Pripjaťu, Černobyľu a neďalekého opusteného radarového poľa Duga, sú stále povolené.

Jemeljanenko však vidí budúcnosť černobyľského cestovného ruchu pozitívne. Jeho spoločnosť pracuje na nových kreatívnych ponukách, ktoré vyťažia z desivého prostredia Vylúčenej zóny. V ponuke bola jazda na kajaku v Černobyli, výlety člnom po rieke Pripjať či jazda extrémnymi terénnymi vozidlami priamo v zóne.

Okrem oficiálnych výprav sa do Černobyľu a Pripjaťu vyberajú aj nelegálni prieskumníci, niektorí majú netradičnú zábavku – v rámci projektu s názvom „Stroj času“ renovujú opustené budovy.

Skupina nadšencov na čele s vlogerom známym ako Stanislav Polessky pracuje na znovuvytvorení autentických interiérov chátrajúcich stavieb mesta duchov z 80. rokov. Skupina chce ukázať, ako vyzerali priestory v prvých dňoch po úplnej evakuácii všetkých obyvateľov Pripjaťu.

Doteraz zrenovovali kuchyňu a izbu v jednom z bytov, aj niekoľko miest v materskej škole. Ich dobrý úmysel však je nezákonný a „renovačné“ práce policajti pravidelne zastavujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #Ukrajina #Pripiať