Očkuje už aj Drakula. Po vakcíne si návštevníci môžu pozrieť mučiareň

Rumuni, ktorí pri návšteve Drakulovho hradu prekonajú strach z očkovania proti covidu-19, sa budú môcť zdarma pozrieť do stredovekej mučiarne. Oznámilo to hradné múzeum na svojich stránkach. Návštevníkov tak nebodne svojimi zubmi upír, ale injekčná striekačka.

11.05.2021 13:41
debata
Nádvorie Drakulovho hradu Bran v Rumunsku. Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Drakula, hrad, Rumunsko, Dracula, Bran Nádvorie Drakulovho hradu Bran v Rumunsku.

Úrady zriadili na colnici hradu Bran očkovacie centrum pre rumunských občanov, kam môžu prichádzať bez objednania záujemcovia o kovidovú vakcínu Pfizer / BioNTech.

Po očkovaní dostanú špeciálny diplom, ktorý bude preukazovať ich odvahu a bude ich oprávňovať návštíviť expozíciu s mučiacimi nástrojmi.

Hrad Bran v rumunskom Sedmohradsku (Transylvánii) zrejme inšpiroval írskeho spisovateľa Brama Stokera (1847 až 1912) na napísanie slávneho gotického románu o upírovi Drakulovi.

Pamiatka neďaleko mesta Brašov je súčasťou očkovacieho maratónu, ktorý sa koná na mnohých miestach Rumunska počas všetkých májových víkendov. Vláda ním chce pomôcť prekonať strach ľudí z očkovania, ktorý je podľa médií rozšírený predovšetkým medzi staršou a vidieckou populáciou.

V krajine s necelými 20 miliónmi obyvateľov dostalo aspoň jednu dávku kovidovej vakcíny 3,6 milióna ľudí, 2,3 milióna už dostalo obe dávky.

Vláda krajiny podľa BBC tvrdí, že chce do septembra zaočkovať 10 miliónov ľudí, ale takmer polovica Rumunov nie je naklonená očkovaniu – podľa prieskumu Globesec je to jedna z najvyšších úrovní „váhavosti“ v Európe.

Rumunsko od začiatku pandémie zaznamenalo niečo vyše milióna infekcií a takmer 29 000 úmrtí, informuje BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #vakcína proti covidu