Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!

Odvážne plány odkrývajú zámer postaviť extravagantné dovolenkové mesto budúcnosti, prvé hotely pribudnú už koncom budúceho roka.

28.10.2021 07:00
debata (7)

Ročne sa bude v období 2023–2025 otvárať 15 hotelov, do roku 2030 to bude 20 až 30 hotelov ročne. Celková kapacita ubytovaných hostí by po dokončení mesta mala dosiahnuť 5 miliónov, informuje National News.

S nápadom postaviť megamesto Neom priamo v púšti prišlo v roku 2017 Saudskoarabské kráľovstvo, ktoré plánuje podľa tamojšieho šéfa cestovného ruchu do projektu investovať v prepočte 400 miliárd eur.

Prvé informácie o meste, ktoré sa dostali na verejnosť, spomínali lietajúce taxíky, holografických učiteľov a umelý Mesiac, píše Business Insider.

Skutočné detaily sa na svetlo dostali až v januári tohto roka, keď úrady predstavili The Line, sériu osád prepojených rozsiahlym podzemným dopravným systémom. Celková dĺžka tejto „dovolenkovej línie“ má byť 170 kilometrov.

Paláce väčšie ako štadión

Neom, ktoré bude ležať na západnom pobreží kráľovstva, na pobreží Červeného mora, bude ponúkať rôzne štvor- a päťhviezdičkové ubytovania a jeho cieľom je prilákať všetky typy návštevníkov.

Zástupcovia developera momentálne finišujú rokovania s rôznymi významnými značkami hotelov ako InterContinental Hotels Group, Hilton, Accor…

Súčasťou ponuky bude aj 10 palácov, z ktorých každý bude väčší ako futbalové ihrisko. Otázkou podľa WSJ ostáva, kto si kúpi takéto megarezidencie – každá bude mať hodnotu viac ako 330 miliónov eur.

Okrem klasickej dovolenky v štýle „slnko a more“ bude titanský rezort ponúkať širokú škálu možností na trávenie voľného času. Svoje si tu nájdu obchodní cestujúci, firmy a individuálni turisti, ktorí obľubujú dobrodružstvo, k dispozícii bude veľa outdoorových aktivít – šnorchlovanie, potápanie, kitesurfing, pešia turistika, jazda na horských bicykloch…

Chýbať nebudú ani prístavy pre superjachty, ktorými budú môcť návštevníci doplávať na dovolenku.

Pri pobreží megamesta Neom sa nachádza 39 ostrovov, z ktorých 10 sa využije ako súčasť projektu.

Sci-fi mesto

Futuristické mesto je postavené na štyroch pilieroch autenticity dedičstva, regenerácie životného prostredia, arabskej pohostinnosti a pokrokových technológií. Jeho vzorom sú sci-fi filmy Hviezdne vojny a Avatar, ktoré chce preniesť do reálneho života.

Každý obyvateľ mesta by mal podľa Business Insider dostať jedinečné identifikačné číslo a budú sa spracovávať údaje z monitorov srdcového tepu, mobilných telefónov, kamier na rozpoznávanie tváre, bankových účtov a tisícov zariadení napojených na internet umiestnených po celom meste.

Ak napríklad niekto spadne a ostane ležať príliš dlho, systém vyšle na miesto nehody drony, ktoré preveria situáciu a upovedomia pohotovostné služby.

Pre niektorých je takéto extrémne detailné sledovanie technológiami hrozivou vyhliadkou, varovný prst dvíhajú aj odborníci. Neom má však podľa vyjadrení svojich zástupcov záujem prilákať tých, ktorí sa nových vymožeností doby neboja, technofilov, ktorí sa kvôli pohodliu nebudú váhať vzdať svojich osobných údajov.

Neom je jedným z gigantických projektov korunného princa Mohammeda bin Salmana, ktorými chce diverzifikovať saudskoarabskú ekonomiku, aby nebola závislá len od ropy, ktorá sa raz vyčerpá, vysvetľuje WSJ.

Začiatky výstavby neboli najhladšie. Neom sa topil v oneskoreniach a zasiahol ho exodus zamestnancov, ktorí sa namáhajú pod ťarchou princovho ambiciózneho zámeru.

Teraz vraj však napriek pandémii Covidu-19, ktorá narušila globálny cestovný ruch a prinútila vlády uzavrieť hranice, sa práce na tomto projekte zrýchlili. Už v budúcom roku v novom rezorte očakávajú 20 000 až 50 000 návštev­níkov.

Tieto projekty rozvíjajú rôzne odvetvia, od biotechnológií po mobilitu. Očakáva sa, že v sektore cestovného ruchu prispeje Neom do roku 2030 k hrubému domácemu produktu kráľovstva 16 miliardami dolárov.

zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Čítajte aj Dávate si pozor? Youtuberka odhalila, ako vás na ulici ošmeknú podvodníci

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia