Zatopená dedina sa vynorila z hlbín po 70 rokoch. Čoskoro ju opäť pochovajú

Ak ste ešte nikdy nepočuli o talianskom horskom mestečku Curon, niet divu. Posledných 70 rokov spalo zatopené pod hladinou jazera. Teraz sa však začalo po dlhom čase opäť vynárať na svetlo sveta.

01.06.2021 07:00
debata

Dedina v Južnom Tirolsku so 160 domami bola kedysi domovom stoviek obyvateľov. V roku 1950 ju však podľa BBC zaplavilo jazero, ktoré bolo súčasťou projektu výstavby vodnej elektrárne, informuje Matador Network. Inžinieri sa rozhodli zjednotiť dve neďaleké jazerá, a tak vzniklo megajazero Resia, ktorému padol za obeť práve malebný Curon nachádzajúci sa „v ceste“.

Momentálne sa však staré domy a dláždené ulice objavili nad hladinou. Prebieha totiž niekoľkomesačná údržba a jazero sa pomaly vypúšťa. Tak vzniká v severotalianskych horách nevšedné divadlo, na ktoré sa chodia pozerať návštevníci zo širokého okolia.

Keďže hotely v oblasti sú pre pandémiu zatvorené, o Curone, ktorý sa po 70 rokoch zasa objavil, doposiaľ nevedelo mnoho ľudí, kým sa dychberúce fotografie neobjavili na sociálnych sieťach.

Zvedavci sa tak mohli prejsť po dedine duchov, ktorú poznali len z rozprávania svojich prarodičov a zo starých záberov. Celé roky videli nad hladinou jazera Resia trčať len najvyššiu stavbu Curonu, kostolnú vežu.

Čoskoro sa však domy vrátia späť do svojho vodného hrobu, elektráreň totiž už začala jazero opäť plniť vodou a o pár týždňov bude zas jediným dôkazom o existencii Curonu len jeho zvonica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko